Πολιτισμός

Ρώσος δισεκατομμυριούχος παραιτείται από τη θέση του διαχειριστή της Βασιλικής Ακαδημίας, λόγω κυρώσεων

Ρώσος δισεκατομμυριούχος παραιτείται από τη θέση του διαχειριστή της Βασιλικής Ακαδημίας, λόγω κυρώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Guggenheim Bilbao - the Guardian - Artnet News - The Times

Η Βασιλική Ακαδημία, του επέστρεψε μια δωρεά που έκανε για μια έκθεση Francis Bacon.

Ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος που είναι ένα από τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. «ως ένας από τους στενότερους ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν» παραιτήθηκε την Τρίτη ως διαχειριστής από τη Βασιλική Ακαδημία, η οποία επίσης επέστρεψε μια δωρεά που έκανε για μια έκθεση Francis Bacon.

Η RA – η οποία ήταν μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων και φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιμετώπιζαν εκκλήσεις για διακοπή των σχέσεων με Ρώσους ολιγάρχες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Petr Aven θα αποχωρούσε με άμεση ισχύ.

Ο Aven, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας και μέλος της επιχειρηματικής ελίτ της Ρωσίας, φωτογραφήθηκε στο Κρεμλίνο να ακούει τον Πούτιν να συζητά πώς να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις. Στη Βρετανία, όπου έχει διαμείνει, ο Aven είναι άπληστος συλλέκτης έργων τέχνης και δωρητής σε βρετανικά πολιτιστικά ιδρύματα, όπως η Tate και η Βασιλική Ακαδημία. Ο επίτιμος πρόεδρος του Royal Academy Trust, στο οποίο κάθισε ο Aven, είναι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Η απάντησή του προς τις κυρώσεις

Αυτός και ο στενός του συνεργάτης, ο επιχειρηματίας Mikhail Fridman με έδρα το Λονδίνο, απάντησαν στις κυρώσεις της Ε.Ε. χαρακτηρίζοντάς τις ως «ψευδείς και αβάσιμες».

Ο Έιβεν αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο τον περιέγραφε στην ανακοίνωση κυρώσεων της ΕΕ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είχε ωφεληθεί από κυβερνητικές διασυνδέσεις και ότι αυτός και ο Φρίντμαν ήταν «ανεπίσημοι απεσταλμένοι της ρωσικής κυβέρνησης».

Ερωτηθείς για τη θέση του Aven στην RA, ένας εκπρόσωπος είπε: «Ο Peter Aven παραιτήθηκε ως διαχειριστής του Royal Academy Trust με άμεση ισχύ και η Βασιλική Ακαδημία επέστρεψε τη δωρεά του στην έκθεση Francis Bacon: Man and Beast».

Η ανακοίνωση από το ίδρυμα τέχνης

Η Masha Batsii, μια Ουκρανή καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο, είπε για τον ρόλο του Aven στη RA: «Είναι απολύτως ακατάλληλο για οποιοδήποτε ίδρυμα τέχνης να συνδέεται με έναν Ρώσο ολιγάρχη, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό του. Δεν υπάρχει τέχνη μπροστά στον θάνατο και τον ανθρώπινο πόνο – και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις και τους πόρους μας για να στοχεύσουμε την απολυταρχία του Πούτιν και να την αποδυναμώσουμε – οι ολιγάρχες αποτελούν σημαντικό μέρος της δύναμης του Πούτιν».

Η Τέιτ δέχεται επίσης πίεση να διακόψει τους δεσμούς της με έναν άλλο Ρώσο ολιγάρχη που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ο οποίος έχει ήδη γίνει στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ από το 2018.

Ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, ο ιδρυτής ενός ρωσικού ομίλου ενέργειας και συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι επίτιμο μέλος του αναγνωρισμένου κύρους Ιδρύματος Tate ως αναγνώριση προηγούμενων δωρεών, επιβεβαίωσε η γκαλερί.

Ο Κρις Μπράιαντ, ο πρόεδρος του Εργατικού βουλευτή της πανκομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Ρωσία, είπε στο Guardian: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε κύρωση που έχουμε στη διάθεσή μας: οικονομική, πολιτιστική και αθλητική. Δεν μπορούμε να είμαστε η γενιά που στάθηκε δίπλα ενώ η γυμνή επιθετικότητα καταδίωκε την Ευρώπη.

«Φυσικά οι υποστηρικτές του Πούτιν θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα πολιτιστικά μας ιδρύματα και οι γκαλερί και τα μουσεία θα πρέπει να απέχουν ένα μίλι από τα αιματοβαμμένα ρωσικά χρήματα»

Ένας εκπρόσωπος της Tate είπε ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κανέναν από τους υποστηρικτές της Tate.

Εκτός από τον Fridman και τον Aven, ένας άλλος ολιγάρχης με βρετανικούς δεσμούς που παγιδεύτηκε στις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ είναι ο Alisher Usmanov, ένας δισεκατομμυριούχος γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν του οποίου η εταιρεία χαρτοφυλακίου, USM, κατέχει τα δικαιώματα ονομασίας στο προπονητικό γήπεδο Finch Farm της ποδοσφαιρικής ομάδας Έβερτον.

«Ο Άλισερ Ουσμάνοφ έχει ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε., αλλά όχι ακόμη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά υποψιάζομαι ότι θα είναι πολύ σύντομα στη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου και η Έβερτον θα πρέπει σύντομα να διακόψει τους δεσμούς του μαζί του», είπε ο Μπράιαντ στους βουλευτές κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τις κυρώσεις στο κοινοβούλιο.

Ο Ουσμάνοφ απάντησε στις κυρώσεις της ΕΕ σε δήλωση: «Πιστεύω ότι μια τέτοια απόφαση είναι άδικη και οι λόγοι που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθούν οι κυρώσεις είναι ένα σύνολο ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών που βλάπτουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και την επιχειρηματική μου φήμη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments