Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί της Τρίτης – Τετ α τετ με Πούτιν ζητά ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί της Τρίτης – Τετ α τετ με Πούτιν ζητά ο Ζελένσκι

Πηγή Φωτογραφίας: prabhatkhabar.com

Η Μόσχα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός ώστε να φύγουν οι άμαχοι από τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη. Την ίδια ώρα το Κίεβο ζητά απευθείας συνομιλίες του Ουκρανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπου τα μηνύματα από τις δύο πλευρές ανέφεραν περί μικρής προόδου σχετικά με τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να αποχωρήσουν με ασφάλεια κάτοικοι εμπόλεμων περιοχών, σημειώθηκε ένα πρώτο βήμα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε  εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Απευθείας συνομιλία με Πούτιν ζητά ο Ζελένσκι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε απόψε ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Εξάλλου νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας σε ξένο δίκτυο, ανέφερε ότι διαθέτει «πιθανές λύσεις» για αυτά που ζητάει η Ρωσία.

«Οι θέσεις του Πούτιν αποτελούν τελεσίγραφο και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τελεσίγραφα. Έχουμε, όμως, πιθανές λύσεις για τα τρία σημεία που ζητάει η Ρωσία. Θα πρέπει όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει διάλογο. Βρίσκεται σε μια ”φούσκα” και οι πληροφορίες που λαμβάνει, κανείς δεν γνωρίζει πόσο αληθινές είναι», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ποιοι είναι οι όροι του Πούτιν

Συγκεκριμένα, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.

Την Τρίτη ομιλία Ζελένσκι στους Βρετανούς βουλευτές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) στους Βρετανούς βουλευτές, μέσω βιντεοκλήσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Όλοι οι βουλευτές θέλουν να ακούσουν τον πρόεδρο ο οποίος θα μιλήσει σε εμάς ζωντανά από την Ουκρανία. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη Βουλή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λίντσεϊ Χόιλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει αύριο Τρίτη, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) στους Βρετανούς βουλευτές, μέσω βιντεοκλήσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Όλοι οι βουλευτές θέλουν να ακούσουν τον πρόεδρο ο οποίος θα μιλήσει σε εμάς ζωντανά από την Ουκρανία. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη Βουλή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λίντσεϊ Χόιλ.

Σε νέο, σημερινό μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει το ρωσικό πετρέλαιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments