Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής – Reuters: Διαφωνία για το ευρωομόλογο – Πού συμφωνούν οι 27

Σύνοδος Κορυφής – Reuters: Διαφωνία για το ευρωομόλογο – Πού συμφωνούν οι 27

Πηγή Φωτογραφίας: European Union/ EUROKINISSI

Δεν βρίσκει έδαφος η γαλλική πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters - Καμία δέσμευση για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Διαφωνία προκύπτει στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την γαλλική πρόταση για νέα κοινή έκδοση χρέους, ενώ στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης περιλαμβάνονται αναφορές στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, σύμφωνα με το προσχέδιο – το οποίο θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως την λήξη της Συνόδου των Βερσαλιών – τα 27 κράτη μέλη τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την μείωση των εξαρτήσεων όχι μόνο στο τομέα της ενέργειας (ειδικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας) αλλά και γενικότερα σε τομείς όπως της βιομηχανίας, της υγείας και της τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη ισχυροποίησης της οικονομικής βάσης της ΕΕ και δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. «Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των 27 έδειξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διευκολύνοντας τα καινοτόμα έργα.

Ουκρανία: Καμία δέσμευση για την ένταξή της στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο για το οποίο έχει πληροφορίες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν υπήρχε συγκεκριμένη δέσμευση για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από αναφορές για ενίσχυση των δεσμών και της εταιρικής σχέσης με τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, υπάρχει διαφωνία για τις δεσμεύσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η ΕΕ έναντι της χώρας, δεδομένου ότι ακόμα και αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Όσον αφορά το ζήτημα της άμυνας, τονίζεται πως η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ είναι συμπληρωματική ως προς το ΝΑΤΟ, και πως οι 27 συμφωνούν σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων, καθώς και ενθάρρυνση των κοινών επενδύσεων μεταξύ των κρατών μελών σε κοινά έργα και κοινές προμήθειες εξοπλισμού. Όπως σημειώνεται, οι 27 θα προωθήσουν συνεργασίες με τους τομείς της καινοτομίας και της βιομηχανίας, καθώς και καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε υβριδικές απειλές με την ενίσχυση μεταξύ άλλων της προετοιμασίας και της άμυνας στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές υποδομές, και της προώθησης στρατηγικής κατά της παραπληροφόρησης.

Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες: Απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση κατά της ακρίβειας

Προσερχόμενος στις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από την ακρίβεια

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε προσερχόμενος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Εμανουέλ Μακρόν για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών, πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και ιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού» και κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή». Διαπίστωσε, επίσης, ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, του χάλυβα, της παραγωγής χαρτιού και της κεραμικής.

«Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία», είπε ο Ντράγκι.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα να στηριχθούν, οι επιχειρήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες, «με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρέος», υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας ταυτίζονται πλήρως και σε αυτό το θέμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments