Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έως και 15 εκατομμύρια μπορούν να φτάσουν οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έως και 15 εκατομμύρια μπορούν να φτάσουν οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Υπολογίζεται ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «ξεριζώσει» ήδη πάνω από δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους. Ένας ευρύτερης κλίμακας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει τον εκτοπισμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ένα εκατομμύριο κάθε εβδομάδα

«Αν υποθέσετε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει με μεγαλύτερη ισχύ προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι ίσως υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής, τότε ενδέχεται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα», είπε η Καρίν Κέλερ Σούτερ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη σχετικά με την ελβετική προσέγγιση για την υποδοχή προσφύγων.

«Υπάρχουν τώρα εκτιμήσεις από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που λένε ότι πρέπει να υπολογίζουμε περίπου 15 εκατομμύρια εκτοπισμένους – αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός… Αυτός είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εκτός από τους άνδρες που είναι φυσικά ενταγμένοι στις ένοπλες δυνάμεις και υπερασπίζονται τη χώρα».

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτίμησε ότι η υπηρεσία δεν έχει αναθεωρήσει προς το παρόν την αρχική της πρόβλεψη για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν τονίσει ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής τραπεί σε φυγή εξαιτίας των εχθροπραξιών στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments