Οικονομία

ΔΝΤ: Έκρουσε καμπανάκι για την οικονομία της Ουκρανίας – Προβλέπει συρρίκνωση έως και 35%

ΔΝΤ: Έκρουσε καμπανάκι για την οικονομία της Ουκρανίας – Προβλέπει συρρίκνωση έως και 35%
ΔΝΤ: Καμπανάκι χτύπησε το ΔΝΤ για συρρίκνωση της οικονομίας της Ουκρανίας έως και 35%, λόγω των δυσμενών συνεπειών του πολέμου.

Καμπανάκι χτύπησε το ΔΝΤ για συρρίκνωση της οικονομίας της Ουκρανίας έως και 35%, λόγω των δυσμενών συνεπειών του πολέμου. Σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα οι απώλειες ζωών, οι καταστροφές σε υποδομές, τα προβλήματα στο εμπόριο και οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία λόγω του πολέμου θα επιφέρουν minimum συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% για το τρέχον έτος. Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, χώρες που έχουν πληγεί από παρόμοιους πολέμους, όπως το Ιράκ και η Συρία, δείχνουν πως ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το minimum.

Τι σημειώνεται στην έκθεση

«Τα δεδομένα από χώρες όπως το Ιράν, ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη έχουν δείξει πως η συρρίκνωση της οικονομίας μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, μεταξύ του εύρους 25%-35%» σημειώνεται στην έκθεση. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει κενό εξωτερικής χρηματοδότησης 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι χρηματοδοτικές της ανάγκες αναμενόταν να αυξηθούν και θα απαιτούσε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Το δημόσιο χρέος της χώρας αναμενόταν να εκτιναχθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2022 από περίπου 50% το 2021, ανέφερε η έκθεση.

Ουκρανία: Οικονομικό πλήγμα μαμούθ 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πόλεμο

Οικονομική ζημιά μαμούθ έχει προκληθεί στην οικονομία της Ουκρανίας λόγω του πολέμου. Στα 119 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το οικονομικό πλήγμα στην ουκρανική οικονομία σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Ντένις Κουντίν. «Χθες ή προχθές, το Γραφείο του Προέδρου ανακοίνωσε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλούσαν για υποδομές, αλλά σήμερα έχουμε ήδη διευκρινίσει αυτό το ποσό  είναι 119 δισ. δολάρια», ανέφερε ο Κουντίν και αναπαράγει το Ukrinform. Σημείωσε ότι κάθε μέρα που διανύει ο πόλεμος, ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει τις απώλειες που προκλήθηκαν στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα με δύο προσεγγίσεις: άμεσες απώλειες, δηλαδή πόσο κοστίζουν οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, και το ποσό των απωλειών επί του ΑΕΠ λόγω των ενεργειών του ρωσικού στρατού. Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει επί του παρόντος αγωγές στα διεθνή δικαστήρια για να αναγκάσει τη Ρωσία να την αποζημιώσει για αυτές τις απώλειες. Ο Κουντίν τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τις ζημιές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοβ, από την αρχή του πολέμου οι υποδομές μεταφορών της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημίες άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments