Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπάιντεν – Σι – Η κρίσιμη συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ – Κίνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπάιντεν – Σι – Η κρίσιμη συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ – Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: New York Post

Ο Κινέζος πρόεδρος, όπως αναφέρουνν τα κινεζικά ΜΜΕ φέρεται να είναι στον Αμερικανό ομολογό του ότι η σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον σήμερα ήταν στραμμένο στην κρίσιμη συνομιλία, υπό το βάρος των πολεμικών εξελίξεων στην Ουκρανία, του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Η αμερικανική πλευρά εν αντιθέσει με την κινεζική καθυστέρησe να “αποκαλύψει” το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλες σαφές μήνυμα στο Πεκίνο, περιγράφοντας «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν η Κίνα παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία, την ώρα που επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις και αμάχους.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα, ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά επίσης από τον ευρύτερο κόσμο, εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τη διάρκειας σχεδόν δύο ωρών επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι, επισήμανε πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «ήταν άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής».

«Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι «οι σχέσεις κράτους με κράτος δεν μπορούν να πάνε στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο αγαπητοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας. Κίνα και ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να να εργαστούν για την ειρήνη»

Οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, κι ενώ είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι το Πεκίνο εξετάζει την παροχή στρατιωτικής ή οικονομικής βοήθεια στη Ρωσία, καθώς ο στρατός της έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα ότι θα εκτεθεί σε αντίποινα εάν «υποστηρίξει τη ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας.

Αντιδρώντας το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για τη σύρραξη στην Ουκρανία, αποδίδοντας τον πόλεμο στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι ότι «το κλειδί για την επίλυση της ρωσοουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ». Τόνισε δε, ότι «οι εμπνευστές της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν ειλικρινά τις ευθύνες τους και να λάβουν πρακτικά μέτρα για να εκτονώσουν την κατάσταση και να λύσουν το πρόβλημα, αντί να κατηγορούν άλλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments