Ελλάδα

Κορωνοϊός: 4η δόση εμβολίου για όλους – Αρχικά στους άνω των 60 ετών – Ίσως εγκριθεί τον Απρίλιο [vid]

Κορωνοϊός: 4η δόση εμβολίου για όλους – Αρχικά στους άνω των 60 ετών – Ίσως εγκριθεί τον Απρίλιο [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Η 4η δόση θα γίνει σε όλους. Αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Λόγο για χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου, κατά της Covid-19, σε όλους, έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σχολιάζοντας τα εκ νέου αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου, υπήρξε η ακρίβεια, και σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δόθηκε το λάθος σήμα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε.

Σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της όμικρον, την όμικρον 2, και έξαρση κρουσμάτων. Δε νομίζω ότι θα πάμε σε κλασικό 5ο κύμα, για πολλούς λόγους, αρχικά λόγω αύξησης θερμοκρασίας, και ταυτόχρονα στη χώρα αποκτούμε ανοσία πληθυσμιακή, αλλά όχι με τον ιδανικό τρόπο. Δεν πείθουμε τους ανθρώπους να πάμε να εμβολιαστούν».

Τζανάκης: Ευελπιστούμε ότι η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 δε θα μας βάλει σε μπελάδες

Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί μετά το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, αλλά τα εκατ. που έχουν εμβολιαστεί και όσοι έχουν νοσήσει έχουν προσφέρει στην κοινότητα μια ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσο, με αποτέλεσμα αυτά τα πολλά κρούσματα να μην μεταφράζονται σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πολλούς θανάτους.

Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε ότι δεν θα μπορέσει η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 να δώσει σοβαρή έξαρση που θα μας βάλει σε σοβαρούς μπελάδες». Από το Σεπτέμβριο είχαμε 12.000 νεκρούς και πολλούς διασωληνωμένους διευκρίνισε.

«Αναμένεται περαιτέρω αύξηση της μεταδοτικότητας τις επόμενες μέρες θα πάμε σε πάνω από 25.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο» δήλωσε ο πνευμονολόγος, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα δούμε στις ΜΕΘ σταθεροποίηση και πολύ ήπια αποκλιμάκωση, κάτω από 350 διασωληνωμένους, με 300 με 320 διασωληνωμένους προς το τέλος του μήνα. «Είναι μια διαχειρίσιμη φάση» εκτίμησε.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες είχαμε πει ότι βρισκόμαστε σε μια περιδίνηση της Ο2 που είναι ‘ξαδέλφη’ της Όμικρον, αλλά 50% πιο μεταδοτική και περιμέναμε, όπως και έγινε, σε όλη την Ευρώπη ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Σε ποιους χρειάζεται και 4η δόση κατά τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη

«Η τέταρτη δόση προστατεύει λίγο παραπάνω από τη μόλυνση και τη βαριά νόσο, αλλά όχι τόσο πολύ. Ένας άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή δεν είναι υπερήλικας δεν τη χρειάζεται τέταρτη δόση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι σε όσους είναι σε οίκους ευγηρίας ίσως πρέπει να αναβαθμιστούν τα πρωτόκολλα, με τέταρτη δόση πιθανότατα από τον τρίτο με τέταρτο μήνα μετά την τρίτη δόση.

Θεσσαλονίκη: H αύξηση στα λύματα είναι η μεγαλύτερη από τις γιορτές των Χριστουγέννων

«Η αύξηση των ημερών αυτών είναι η μεγαλύτερη που καταγράφουμε στο διάστημα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η αύξηση που μετρήθηκε παραμένει μεγάλη ακόμη και μετά την κανονικοποίηση που επιφέρει η μεθοδολογία του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού των μετρήσεων με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο σφάλματος στην έξαρση που παρατηρούμε», επισήμανε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Σχετικά με την σταδιακή επικράτηση της παραλλαγής ΒΑ.2 ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ Χρυσόστομος Δόβας, εξήγησε: «Οι αναλύσεις μας χρησιμοποιώντας μέθοδο που αναπτύξαμε για την αποκλειστική ενίσχυση και ποσοτικοποίηση του στελέχους Δέλτα στα λύματα βασισμένη σε απάλειψη ‘’υπογραφή” στο γονίδιο Ν, έδειξαν ότι δεν ανιχνεύεται μετά τις 15/2.

Καθώς πλέον στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν μόνο οι δύο παραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον, εκτιμήσαμε την ΒΑ.2 με έμμεσο τρόπο αφαιρώντας από το συνολικό φορτίο την ΒΑ.1., η οποία ποσοτικοποιείται με δεύτερη ειδική μέθοδο που έχουμε αναπτύξει. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΒΑ.2 στη Θεσσαλονίκη αναδύθηκε στις 24/2 ενώ από τις 28/2 μέχρι σήμερα το ιικό φορτίο της διπλασιάζεται ανά 5,7 ημέρες».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακές μέθοδοι real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν επιλεκτικά τμήματα του γονιδιώματος των στελεχών Όμικρον ΒΑ.1 και Δέλτα.

Ποιους αφορά η 4η δόση, κατά τον κ Βασιλακόπουλο: Η 4η δόση του εμβολίου θα γίνει σε όλους

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως δεν αναμένεται να πάμε σε 5ο κύμα της πανδημίας, ωστόσο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε, να μην θεωρούμε την φράση «ατομική ευθύνη», ανέκδοτο. «Η 4η δόση θα γίνει σε όλους. Αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Η τοποθέτηση του κ.Βασιλακόπουλου για τον κορωνοϊό και την 4η δόση στο Video

Οι δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο Mega για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την 4η δόση του εμβολίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments