Οικονομία

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Ποιες αλλαγές έρχονται – Επενδύσεις 26 δις στην Ευρώπη

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Ποιες αλλαγές έρχονται – Επενδύσεις 26 δις στην Ευρώπη
Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Επενδυτικό ενδιαφέρον και στη χώρα μας εκδηλώνεται αναφορικά με τη θαλάσσια αιολική ενέργεια.

Επενδυτικό ενδιαφέρον και στη χώρα μας εκδηλώνεται αναφορικά με τη θαλάσσια αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΥΠΕΝ, στο χώρο των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μπορούν να υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις ύψους 6 δις. ευρώ για την εγκατάσταση 2GW πάρκων έως το 2030.

Στοιχεία ρεκόρ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό η WindEurope, πέρυσι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τα κεφάλαια που δεσμεύθηκαν για χρηματοδοτήσεις υπεράκτιων αιολικών στη «Γηραιά Ήπειρο», αγγίζοντας τα 26,3 δισ. ευρώ. Ένα ποσό πολλαπλάσιο από τα 6 δισ. ευρώ, στα οποία έφτασαν οι επενδύσεις το 2018, και αισθητά μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ (18,2 δισ.) το οποίο είχε σημειωθεί το 2016.

Το επενδυτικό ρεκόρ, όπως είναι φυσικό, συνοδεύτηκε και από ιστορικό υψηλό στο συνολικό μέγεθος των έργων που «ωρίμασαν» χρηματοοικονομικά πέρυσι, και τα οποία άγγιξαν τα 7,1 GW (Γιγαβάτ) σε συνολική ισχύ.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Με βάση το σχεδιασμό, οι βασικοί άξονες της διαδικασίας είναι 5: χωροταξική ρύθμιση και επιλογή των θαλασσοτεμαχίων, επιλογή μοντέλου ανάπτυξης, πρόβλεψη για το φορέα διαχείρισης, διαδικασία σύνδεσης και καθορισμός της ενίσχυσης. Ως επικρατέστερη επιλογή για το μοντέλο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, προτείνεται το μεικτό – υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο το κράτος επιλέγει περιοχές και ωριμάζει ως ένα σημείο τη διαδικασία και μετά  παραδίδει στον Επενδυτή για ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με το υβριδικό μοντέλο το κράτος αναμένεται να επιλέξει θαλασσοτεμάχια και θα προχωρήσει την αρχική χωροταξική αδειοδοτική ωρίμανση και στη συνέχεια μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας θα προχωρήσει την παραχώρηση σε επενδυτές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments