Διεθνή

Τουρκία: Κλείνει τα Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελίων για τα ρωσικά πολεμικά πλοία

Τουρκία: Κλείνει τα Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελίων για τα ρωσικά πολεμικά πλοία

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με την Μεσόγειο.

Απέρριψε την περαιτέρω πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων, στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, η Τουρκία.

Την είδηση μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επικαλούμενο συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τρίτης 22 Μαρτίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Habertürk.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με την Μεσόγειο. Ενώ τα εμπορικά πλοία μπορούν να περάσουν ελεύθερα τα Στενά, τα πολεμικά πλοία υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς.

Η Μόσχα είχε υποβάλει αιτήματα για τη διέλευση πλοίων, τα οποία απέσυρε μετά από παράκληση της τουρκικής πλευράς, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο Habertürk. Η Ρωσία είχε αιτηθεί τη διέλευση μερικών πλοίων της τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Σόνερ Καγκαπτέι από το Washington Institute, δήλωσε στο dpa ότι οι περιορισμοί δεν πρέπει να είναι μειονέκτημα για τη Ρωσία αυτή την στιγμή καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στη Μαύρη Θάλασσα όλα τα πλοία που χρειάζεται.

Το σενάριο να δώσει η Τουρκία τους πυραύλους S-400 στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από δύο ημέρες, αίσθηση προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για την ανεπίσημη πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-400.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι ΝY Times το αντάλλαγμα για μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 από το οποίο είχε εκδιωχθεί/αποκλειστεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Αν η Τουρκία εκμεταλλευτεί την αμερικανική αυτή πρόταση, από τη μία θα παράσχει στην Ουκρανία ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα αεράμυνας και ταυτόχρονα θα εξαλείψει την αιτία των κυρώσεων που της επέβαλε η Ουάσιγκτον με την αποπομπή από το πρόγραμμα των F35.

Κι ακόμη κι αν δεν είναι σε θέση στην παρούσα φάση λόγω της δεινής θέσης της οικονομίας της να παραγγείλει F-35, τουλάχιστον θα μπορούσε να εξασφαλίσει, λέει το Forbes, τα 40 προηγμένα Block 70 F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού για άλλα 80 που διαθέτει. Πέραν τούτου η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να παράσχει στην Άγκυρα και συστοιχίες Patriot PAC-3 αν ξεφορτωθεί τους S-400, τους οποίους ακόμη δεν έχει θέσει σε λειτουργία τρία χρόνια μετά την αγορά τους.

Οργή στη Μόσχα για τα τουρκικά drone που πήγαν στην Ουκρανία

Φυσικά, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε νέα οργή στη Ρωσία, που έχει ήδη αγανακτήσει με την πώληση από την Τουρκία μαχητικών drones Bayraktar ΤΒ2 στην Ουκρανία, τα οποία οι αμυνόμενοι χρησιμοποιούν κατά των ρωσικών δυνάμεων, όπως είχαν κάνει και τον περασμένο Οκτώβριο κατά στόχου στην περιοχή του Ντονμπάς.

Όταν η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε τότε για το συμβάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε επισημάνει ότι όταν μια χώρα αγοράζει τουρκικά drones, τότε «παύουν να είναι τουρκικά» κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιρρίπτεται η ευθύνη στην Άγκυρα για το που και πως χρησιμοποιούνται.

Κάτι ανάλογο, άλλωστε, είχε υποστηρίξει και πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία στα μέσα του 2020, Αλεξέι Ερχόφ. «Πουλήσαμε στην Τουρκία το σύστημα που ήθελε να αγοράσει. Εκείνη είναι πλέον ο κάτοχός του. Πουλήσαμε το αυτοκίνητο, πήραμε τα χρήματα και το παραδώσαμε. Είναι δικό σας πλέον. Μπορείτε να πάτε με αυτό στην παραλία, να μεταφέρετε πατάτες, να του βάλετε επάνω οπλοπολυβόλο και να πάτε στον πόλεμο. Ή να το κρατήσετε στο γκαράζ σας», είχε πει.

Ο Ερντογάν θέλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Ζητά την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

Επίσης, την Τρίτη (22/3), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να επανεκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμονή της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, η οποία θα επικεντρωθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση, χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς» είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έγιναν σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτρέπει στην Άγκυρα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, με τη μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ξεκίνησαν το 2005, αλλά βάλτωσαν τα τελευταία χρόνια, λόγω των εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας σε πολλά μέτωπα.

Interfax: H Ρωσία απελαύνει Αμερικανούς διπλωμάτες

Σε απέλαση Αμερικανών διπλωματών δήλωσε πως θα προχωρήσει η Μόσχα σήμερα στον ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίποινα της Ρωσίας κατά των ΗΠΑ, για την απέλαση του ρωσικού προσωπικού από τον ΟΗΕ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε επίσης ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τυχόν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα προκαλούσαν ηχηρή απάντηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments