Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Μόσχα δεν μπορεί να μας εκβιάσει – Καμία πληρωμή σε ρούβλια

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Μόσχα δεν μπορεί να μας εκβιάσει – Καμία πληρωμή σε  ρούβλια
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια και πως πλέον έχει παρέλθει ο χρόνος που η Ρωσία μπορούσε να εκβιάζει την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια και πως πλέον έχει παρέλθει ο χρόνος που η Ρωσία μπορούσε να εκβιάζει την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στην Ρωσία να απαιτήσει πληρωμή σε ρούβλια για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα ότι θα πράξει, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με παράκαμψη των κυρώσεων. «Αυτό θα ήταν μια μονομερής απόφαση και μια σαφής παραβίαση της σύμβασης», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Θα ήταν μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις μας. Η εποχή που η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας εκβιάσει έχει τελειώσει» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τι είχε δηλώσει ο Πούτιν

Χθες, Τετάρτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μία εβδομάδα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια. «Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν «μέσα σε μία εβδομάδα» το νέο σύστημα που πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος».

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «κλοπή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments