Οικονομία

Moody’s: Γιατί χτυπάει “καμπανάκι” για περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Moody’s: Γιατί χτυπάει “καμπανάκι” για περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία
Moody’s: Έντονη ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Έντονη ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Μάλιστα ο οίκος αφήνει και ανοιχτό το περιθώριο μιας πιθανής εμπλοκής ακόμη και του ΝΑΤΟ και σύγκρουσής του με τη Ρωσία. Μια τέτοια υποθετική σύγκρουση θα είχε οικονομικές και πιστωτικές επιπτώσεις όπως είναι το «σοκ» στις τιμές και την προσφορά των εμπορευμάτων, οι οικονομικές επιπτώσεις και οι προκλήσεις στο σκέλος της ασφάλειας.

Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις στην Ευρώπη

Αναφορικά με τις χώρες της Ευρώπης που θα εμπλέκονταν άμεσα σε μια τέτοια υποθετική σύγκρουση, οι κύριες συνέπειες, καταστροφικού χαρακτήρα, θα ήταν σε άμεσο βαθμό ανθρωπιστικής φύσεως, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ζωών και του εκτοπισμού πληθυσμών, ενώ θα ακολουθούσαν επίσης πιο συχνές και σοβαρές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις

Ανάλογα με τη φύση και το εύρος της, η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες υψηλές μεταναστευτικές ροές και εκτοπισμό πληθυσμών, εγκυμονώντας ισχυρούς κινδύνους για τα κράτη. Για τις χώρες που αντιμετωπίζουν μιας μεγάλης κλίμακας μετανάστευση, η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, η οποία πιθανότατα θα ήταν παρατεταμένη, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο αναπτυξιακό τους δυναμικό, ενώ για τις χώρες υποδοχής, οι προκλήσεις έγκειται στο πολιτικό σκέλος για την ομαλή και αποτελεσματική ένταξη αυτών των πληθυσμών.

Οι επιπτώσεις θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικές εξίσου στις αγορές, στις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες και σε όλες τις άλλες πτυχές των οικονομιών που θα επηρεαστούν. 

Πιθανή άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων

Η Moody’s αναμένει επίσης την περαιτέρω άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά για τα γεωργικά προϊόντα όπως το σιτάρι, το ηλιέλαιο και το καλαμπόκι, με περιορισμό της προσφοράς. Αυτές οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές του ουκρανικού σίτου. Οι τιμές των λιπασμάτων θα αυξηθούν επίσης και θα επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, πλήττοντας κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments