Πολιτική

Φίλιππος Φόρτωμας στο pagenews.gr: Έμπρακτη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Φίλιππος Φόρτωμας στο pagenews.gr: Έμπρακτη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση
Ο Φίλιππος Φόρτωμας γράφει στο pagenews.gr για την έμπρακτη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Είναι κοινώς αποδεκτό πως βρισκόμαστε στο μέσο εξέλιξης μίας από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, την έχει παρομοιάσει με το πετρελαϊκό σοκ του 1973, σε ένταση. Η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιφυλάσσει σοβαρές αναταράξεις στην ήδη επιβαρυμένη αγορά ενέργειας. Μέσα σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προβαίνει σε καθοριστικά βήματα, ώστε να δημιουργήσει ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας, να στηρίξει τους πολίτες και την οικονομία της και να απορροφήσει με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τους κραδασμούς της ενεργειακής κρίσης.

Για μία ακόμη φορά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι έχουν την πολιτική βούληση και προβαίνουν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας. Ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο παρεμβάσεων, οι οποίες θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας και ιδίως τους πιο αδύναμους, ενώ παράλληλα, θα στηρίξουν τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που ήδη ακολουθεί η χώρα μας.  Πρόκειται για στοχευμένες κινήσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη μεσαία τάξη, κρατώντας «εφόδια» για αργότερα, αφού κανείς μας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την επόμενη μέρα της ενεργειακής αυτής κρίσης και τις ακριβείς της επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Μιλάμε λοιπόν για σημαντική αύξηση της επιδότησης ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους πιο ευάλωτους πολίτες και συγκεκριμένα σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, για επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Περαιτέρω, αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ, με τη συνολική μείωσή του ανέρχεται στο 35% σε σχέση με το 2018 και επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Από τον Απρίλιο αυξάνεται η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τα οικιακά, όσο και για μη οικιακά τιμολόγια, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η κρατική επιδότηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Λαμβάνουμε μέτρα ύψους 180 εκ. € για τη στήριξη των αγροτών, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, κ.α. Τέλος, αναφορικά με την επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων, αυτή θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο, ενώ για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, θα φτάνει στα 28 λεπτά το λίτρο.

Οι ιστορικές στιγμές που ζούμε, πρέπει να μας οπλίσουν με δύναμη και αποφασιστικότητα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Κυρίως όμως, πρέπει να μας οπλίσουν με σύμπνοια. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και μόνο εάν είμαστε ενωμένοι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Χωρίς κούφιες υποσχέσεις και ωραία λόγια, αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις, σύμφωνες με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Δυστυχώς όμως, δεν έχουν όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης. Για τον κύριο Τσίπρα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η – με κάθε κόστος – δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η επανάκτηση των χαμένων ψηφοφόρων και στο βωμό αυτό δεν διστάζει να μιμηθεί την πολιτική που ακολούθησε το 2015, με τις αμέτρητες παροχές, χωρίς κανένα αντίκρισμα, χωρίς καμία ουσιώδη αιτιολόγηση και έρευνα ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής τους. Γνωρίζει βέβαια πως δεν μπορεί να πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται, όμως οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί ότι τρέφονται ψηφοθηρικά από την καταστροφή, ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να εκμεταλλευτούν αυτή την δυσάρεστη συγκυρία που ζει όλη η Ευρώπη.

Για εμάς, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος δημοσιονομικής ασφάλειας των πολιτών. Στεκόμαστε με ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες και τους στηρίζουμε με πράξεις και όχι με ευχολόγια. Γνωρίζουμε πως οι συνθήκες είναι δύσκολες για όλους, βγαίνουμε από μια πανδημική κρίση και ξεκινά μια δύσκολη ενεργειακή συνθήκη για ολόκληρη την Ευρώπη, όμως με σχέδιο και βιώσιμη στρατηγική δίνουμε καθημερινά αγώνα για την προστασία και το τελευταίου ευάλωτου νοικοκυριού, και τις πιο μικρής επιχείρησης.

Ο Φίλιππος Φόρτωμας είναι Βουλευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments