Οικονομία

ΟΟΣΑ: Η Νότια Κορέα σημειώνει πρωτιά ρεκόρ σε εργαζομένους πάνω από 65 ετών

ΟΟΣΑ: Η Νότια Κορέα σημειώνει πρωτιά ρεκόρ σε εργαζομένους πάνω από 65 ετών
ΟΟΣΑ: Η Νότια Κορέα είναι μια χώρα όπου σημειώνει πρωτιά ρεκόρ σε εργαζομένους πάνω από 65 ετών.

Η Νότια Κορέα είναι μια χώρα όπου σημειώνει πρωτιά ρεκόρ σε εργαζομένους πάνω από 65 ετών. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με το REUTERS στο γεγονός ότι η δραστική μείωση της ανεργίας στη Νότια Κορέα κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, η οποία δεν είναι άλλη από την παράταση της εργασιακής ζωής πολύ πέραν των 60 ή και των 70 ετών, και μάλιστα σε κακώς αμειβόμενες δουλειές.

Στην ηλικία των 69 ετών, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Κιμ Τζουνγκ-Μι κάνει τρεις δουλειές. Τρεις ώρες την ημέρα ασχολείται με το να πηγαίνει και να παραλαμβάνει ένα παιδί δύο ετών από το νηπιαγωγείο για 9 δολάρια την ώρα, μετά πλένει λαχανικά σε ένα εστιατόριο παραδοσιακής κουζίνας, ενώ αναλαμβάνει και τη βόλτα του σκύλου του γείτονά της. Αυτού του είδους η επισφαλής απασχόληση, που διεκπεραιώνουν οι μεγαλύτεροι στη Νότια Κορέα, βοήθησε τη χώρα να επιτύχει ρεκόρ με χαμηλό δείκτη ανεργίας στο 2,7% τον Φεβρουάριο. Σχεδόν το ήμισυ από την αύξηση των θέσεων εργασίας καλύφθηκε από γυναίκες και άνδρες άνω των 60 ετών.

Χαρακτήρα ημιαπασχόλησης οι δουλειές

Η Νότια Κορέα κατέχει τα πρωτεία ως προς τη συμμετοχή των 65 ετών και άνω σε αυτές. Το 69% αυτής της ηλικιακής ομάδας εργάζεται κάπου, ενώ το αντίστοιχο στην Ιαπωνία φθάνει το 38,1% και ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 13,2%. Οι ειδήμονες παρατηρούν πως το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση θέσεων εργασίας για ηλικιωμένους φανερώνει πόσο ευπαθής είναι η εθνική οικονομία.

Αυτού του είδους η εργασία φανερώνει ένα μόνιμο πρόβλημα της χώρας, όπου κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών η Τρίτη Ηλικία θα αποτελεί και το μεγαλύτερο πληθυσμιακά ποσοστό έως το 2050. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να θέσουν τέλος στη ζωή τους, ενώ το ποσοστό σχετικής φτώχειας στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω στη Νότια Κορέα συνιστά και το υψηλότερο στον ΟΟΣΑ. Περίπου το 45% της ομάδας αυτής ζει με λιγότερα από το 50% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος. Οι δε μισθοί ουσιαστικά δεν αυξάνονται παρά ελάχιστα. Η αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς ήταν 1,7% το 2021 και 0,3% τα 2020, σύμφωνα με τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Κορέας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments