Διεθνή

Ουκρανία: Προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ουκρανία: Προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki

Ουκρανία: Το Κίεβο παρά τον πόλεμο προσφέρθηκε να συσσωρεύσει απόθεμα φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης που διαθέτει.

Η Ουκρανία δήλωσε επισήμως ότι, παρά τη ρωσική εισβολή στο έδαφός της, προσφέρεται να συσσωρεύσει στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου για την Ευρώπη στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσής της.

Συγκεκριμένα, «η Ουκρανία χαιρετίζει την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να δημιουργήσουν πλατφόρμα για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου για τη συγκέντρωση στρατηγικού αποθέματος καυσίμου», δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Ενέργειας Χαλουσένκο.

«Η Ουκρανία έχει σημαντική ικανότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι υπόγειες αποθηκευτικές μας εγκαταστάσεις είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία Περιφερειακής Συνεργασίας Ενεργειακής Ασφάλειας (RESP) προτείνει τη χρήση των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου για τη συσσώρευση στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Χαλουσένκο.

«Παρά τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ενέργειες, η Ουκρανία παραμένει αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης όσον αφορά τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας», διευκρίνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

«Οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και η αποθήκευσή του σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα καταστήσουν δυνατή τη διασφάλιση αξιόπιστων ενεργειακών προμηθειών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, ενέκριναν κείμενο για την ενέργεια, με το οποίο υπογραμμίζουν την πορεία της ΕΕ προς τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα.

Ακόμη, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής ανέθεσαν στο Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική αποθήκευσης αερίου της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον των κρατών – μελών να διαθέτουν σημαντικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν να γεμίζουν το συντομότερο δυνατό με την πλήρη εξέταση των εθνικών μέτρων ετοιμότητας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι, πριν από τον ερχόμενο χειμώνα, τα κράτη – μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως να αναπτύξουν μηχανισμούς αλληλεγγύης και αποζημίωσης και να συνεργασθούν μεταξύ τους για κοινές εισαγωγές φυσικού αερίου και υδρογόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments