Πολιτισμός

Mykonian Lovers: Το νέο λεύκωμα που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της Μυκόνου στις σελίδες του

Mykonian Lovers: Το νέο λεύκωμα που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της Μυκόνου στις σελίδες του

Πηγή Φωτογραφίας: Glow.gr

Mykonian Lovers: Ο Γιώργος Κορδάκης μας συστήνει τη νέα του δουλειά

Πήρε αρκετά χρόνια στον Γιώργο Κορδάκη για να αποτυπώσει τους χώρους, τα σπίτια και τις στιγμές που αποτελούν το υλικό του λευκώματός του με τον τίτλο “Mykonos Mediterranean Cycladic”, το οποίο, μέσα από μια φρέσκια καλλιτεχνική ματιά, αποτίνει φόρο τιμής στην αμόλυντη ψυχή του Νησιού των Ανέμων. Από αυτό με τον ανάλαφρο bohemian χαρακτήρα μέχρι εκείνο που απεικονίζει την ουτοπία του jet set, ο φωτογράφος κάνει μια σπουδή στα δύο αντίθετα -αλλά εντελώς αφομοιωμένα- πρόσωπα της Μυκόνου, αναζητώντας τα στοιχεία που δημιουργούν την τέλεια ισορροπία και κάνουν το νησί να ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή που κατοικήθηκε από party-goers και περιπλανώμενες ψυχές.

Μέσα από το καλλιτεχνικό φίλτρο του και βασιζόμενο στην προσωπική του σχέση με τη Μύκονο, τόσο ως επισκέπτη όσο και ως επαγγελματία, αυτό το coffee table book συνθέτει τη δική του αποκλειστική μαρτυρία για την εμβληματική «κυκλαδίτικη πριγκίπισσα». Μετά την προσεκτική εξερεύνηση κάθε γωνιάς, φωτός και χρώματος του ιδιόμορφου οικοσυστήματος του νησιού, η φωτογραφική του αποτύπωση ήρθε στο φως με τη συμβολή του αιχμηρού artistic direction της Δομνίκας Γρηγοριάδη. Η designer έδωσε ζωή στο συλλεκτικό τεύχος μέσα από την αρχιτεκτονική προσέγγισή της, σχεδιάζοντάς το προσεκτικά, σαν ένα δημιουργικό γράμμα αγάπης για τον ζωντανό αυτόν οργανισμό που αποκαλείται «μυκονιάτικο καλοκαίρι».

Τυπωμένη στην Ελλάδα, η έκδοση των 220 σελίδων έχει την ιδιαιτερότητα να είναι προικισμένη με τρία διαφορετικά εξώφυλλα -ένα κίτρινο, ένα μοβ κι ένα λευκό-, τα οποία γίνονται το πλαίσιο που αναδεικνύει την πρωταγωνίστρια εικόνα του καθενός. H λεπτή γκραβούρα και η ξεχωριστή τυπογραφία δίνουν έμφαση στη γνήσια αίσθηση ενός τόπου, ο οποίος φαίνεται να κατοικεί στον δικό του χώρο και χρόνο. Σε συνέντευξή του στο glow.gr παραθέτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο λόγος που διάλεξε την Μύκονο απαντάει

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι τόποι; Από τα εφηβικά μου χρόνια πηγαίνω εκεί κι έχω συναισθηματική σύνδεση με το νησί, όπως κι ο οποιοσδήποτε επισκέπτεται έναν τόπο διαχρονικά. Η Μύκονος αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί αυτό που συμβαίνει εκεί είναι μοναδικό ως παράδειγμα εξέλιξης. Υπάρχει πραγματικά μια τρομακτική μεταμόρφωση. Αυτό δε σημαίνει ότι δογματικά εγκρίνω ή καταδικάζω το γεγονός. Με ενδιαφέρει, όμως, να το σχολιάσω με την οπτική μου. Ο στόχος με αυτό το βιβλίο ήταν να «παγώσω» τον χρόνο και να καταγράψω το νησί έτσι όπως το γνώρισα ως παιδί, αλλά κι όπως το βιώνω σήμερα. Η ομορφιά είναι εκεί και υπάρχει κάτι για όλους, και γι’ αυτό ο συγκεκριμένος τόπος είναι τόσο μοναδικός. Δεν αποκλείω να κάνω κάτι παρόμοιο με θέμα κάποια άλλη περιοχή, αλλά δεν είναι στα σχέδια μου αυτήν τη στιγμή.

Σε ερώτηση τι του αρέσει να φωτογραφίζει αποκάλυψε:

Αγαπάω πολύ να φωτογραφίζω το ανθρώπινο στοιχείο μέσα στο αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Όσο αναφορά για την ματιά του και αν εξελίσσεται είπε:

Η ματιά μου εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρατηρώ ότι εξακολουθώ να κρατάω μια απόσταση από το θέμα μου. Επομένως, θα έλεγα ότι η απόσταση είναι αυτό που δε διαπραγματεύομαι. Αν και είναι κάτι που δεν το επιβάλλω στον εαυτό μου, γίνεται ασυναίσθητα.

Σε ερώτηση αν περιμένουμε κάτι νέο απάντησε

Υπάρχει κάποιο dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε; Τον Ιούνιο ανοίγει μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Βασιλεία με αντικείμενο τις φωτογραφίσεις Polaroids που έχω κάνει στο παρελθόν, η οποία θα διαρκέσει 4 μήνες. Επίσης, πολύ σύντομα θα μοιραστούμε με το κοινό ένα όμορφο καλλιτεχνικό project που έγινε σε συνεργασία με τους K-Studio. Τέλος, μέσα στο καλοκαίρι, ολοκληρώνω έπειτα από τρία χρόνια την καινούρια μου δουλειά!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments