Διεθνή

Μέρκελ: Καταδίκασε τη φρίκη – Εμμένει όμως ότι σωστά δεν μπήκε η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ το 2008

Μέρκελ: Καταδίκασε τη φρίκη – Εμμένει όμως ότι σωστά δεν μπήκε η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ το 2008

Πηγή Φωτογραφίας: Politico

Η τέως καγκελάριος της Γερμανίας «επιμένει στις αποφάσεις της σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή της που εξέδωσε η εκπρόσωπός της

Την απόφασή της να “μπλοκάρει” την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το 2008, υπεραμύνθηκε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ , απορρίπτοντας την κριτική του Ουκρανού προέδρο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε περιγράψει ως «λάθος υπολογισμό» τη γαλλο-γερμανική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι να μην γίνει δεκτή η χώρα του στη Συμμαχία παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ.

«Καλώ την κα Μέρκελ και τον κ. (Νικόλα) Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούκα και να δουν σε τι οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων στη Ρωσία σε 14 χρόνια», είπε, αναφερόμενος στις  εικόνες φρίκης που αποκαλύφθηκαν στην Μπούκα και που η Δύση χαρακτήρισε ως «εγκλήματα πολέμου».

Ωστόσο, η Μέρκελ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε μια σύντομη δήλωση που εξέδωσε η εκπρόσωπός της τόνισε ότι «επιμένει στις αποφάσεις της σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην Μπούκα και σε άλλα μέρη στην Ουκρανία, όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και να τερματιστεί η βαρβαρότητα της Ρωσίας και ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας έχουν την πλήρη υποστήριξη της πρώην καγκελαρίου», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Γερμανία είχε εκτιμήσει ότι ήταν πολύ νωρίς για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2008, επειδή διαπίστωσε ότι δεν πληρούνταν οι πολιτικές προϋποθέσεις σε εκείνο το σημείο.

Η Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική στα τέλη του περασμένου έτους μετά από τέσσερις συνεχόμενες θητείες στην εξουσία, είχε κάποτε χαιρετιστεί ως «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».

Ωστόσο, ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την Ουκρανία έχει αποκαλύψει ελαττώματα στην κληρονομιά της, με τους επικριτές να λένε ότι άφησε τη Γερμανία και την Ευρώπη ευάλωτες με την πολιτική κατευνασμού που ακολούθησε έναντι του Κρεμλίνου.

Κριτική δέχεται και η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, η οποία αποτελούσε το 36% των εισαγωγών φυσικού αερίου το 2014, αλλά αυξήθηκε στο 55% μέχρι την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια αναγκάζει το Βερολίνο να αντιτίθεται στο πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Μόσχα.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών σε δύο από τα υπουργικά συμβούλια της Μέρκελ, παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι έκανε «λάθος» πιέζοντας για τον Nord Stream 2, τον αμφιλεγόμενο αγωγό που κατασκευάστηκε για να διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

«Η προσήλωσή μου στο Nord Stream 2 ήταν ξεκάθαρα ένα λάθος. Κρατούσαμε γέφυρες στις οποίες η Ρωσία δεν πίστευε πλέον και για τις οποίες μας είχαν προειδοποιήσει οι εταίροι μας», ανέφερε, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, είχαν αντιταχθεί στον αγωγό των 10 δισ. ευρώ που παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας το Κίεβο από τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αφού το υπερασπίστηκε επίμονα μέσω της κατασκευής του, η Γερμανία έβαλε τελικά το έργο στον πάγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως και η Μέρκελ, ο Σταϊνμάγερ έχει δεχθεί πυρά για το έργο του αγωγού. Ειδικά οι Σοσιαλδημοκράτες άσκησαν πιέσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια για ακόμα στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο προκάτοχος της Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σοσιαλδημοκράτης, αρνείται να παραιτηθεί από βασικές θέσεις στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς Rosneft και Gazprom, παρά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Παραδεχόμενος τον λάθος υπολογισμό του, ο Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «η εκτίμησή του ήταν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα προκαλούσε την οικονομική, πολιτική και ηθική καταστροφή της χώρας του για την αυτοκρατορική του τρέλα». «Όπως και άλλοι, έκανα λάθος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments