People

Ιράν: Το γυναικείο πέπλο ενός ολοκληρωτισμού

Ιράν: Το γυναικείο πέπλο ενός ολοκληρωτισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Dalkeyga

Ιράν: Το έργο αυτό είχε ονομαστεί «Μόνοι μαζί».

Στο Ιράν, ο στόχος της πολιτικής του υποχρεωτικού πέπλου για τις γυναίκες πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Το γυναικείο άγαλμα κρίνεται ανεπαρκώς καλυμμένο και, τελικά, αφαιρείται από τις αρχές. Συγκεκριμένα, πριν από ελάχιστες μέρες, κρατικοί αξιωματούχοι το ιρανικού καθεστώτος αφαίρεσαν ένα γυναικείο γλυπτό, καθώς η στολή της γυναίκας έδειχνε τον αστράγαλο και τα μαλλιά της.

Το έργο αυτό είχε ονομαστεί «Μόνοι μαζί». Είχε εγκατασταθεί νωρίτερα σε μια πόλη στο βορειοανατολικό Ιράν και απεικόνιζε μέλη της ίδιας οικογένειας να κάθονται μαζί σε ένα παγκάκι, αλλά το καθένα με τα μάτια του κολλημένα στο τηλέφωνό τους. Το καλλιτέχνημα αυτό του γλύπτη στόχευε να αμφισβητήσει την κρατούσα ολοκληρωτική αντίληψη περί των κοινωνικών δικτύων και των smartphone στα σπίτια των οικογενειών στο Ιράκ.

Το γλυπτό προκάλεσε μια έντονη δημόσια διαμάχη, με αντικείμενο το στυλ ενδυμασίας που φορούσε η γυναίκα που απεικονίζεται στο έργο τέχνης. Αρκετοί ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι, πολιτικοί έσπευσαν να επικρίνουν τον δημιουργό και το δημιούργημά του: αυτό το άγαλμα θεωρήθηκε ότι προωθούσε ένα φόρεμα που δεν συμμορφώνεται με το Ισλάμ, γιατί φαινόταν μέρος των μαλλιών και του γυναικείου αστράγαλου.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζεται αυτή η γυναίκα, ταιριάζει με το στυλ πολλών Ιρανών γυναικών, οι οποίες ντύνονται έτσι για να συμμορφωθούν με τις υποχρεωτικές πολιτικές της χώρας για το πέπλο.  Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη πίεση από τους ακραίους συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους, η πόλη τελικά αφαίρεσε το άγαλμα, εξοργίζοντας πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μια γυναίκα που δεν σέβεται τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα αντιμετωπίζει γενικά πρόστιμο έως και 500.000 ιρανικών τονάν.

Πρέπει επίσης να σεβαστεί το νόμο για την υποχρεωτική χρήση πέπλου και ο δημιουργός του να παρακολουθήσει μαθήματα με αντικείμενο την «καλή ισλαμική συμπεριφορά». Αν όμως οι πολίτες του Ιράν αρνηθούν  συμμορφωθούν, καταλήγουν στο δικαστήριο ή ακόμα και στη φυλακή επειδή ακριβώς δεν σέβονται αυτόν τον ενδυματολογικό κώδικα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments