Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Πως η Λεπέν έφτασε τον Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Πως η Λεπέν έφτασε τον Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: France 3 Regions

Γαλλικές εκλογές: Λίγες μέρες απομένουν για το άνοιγμα της κάλπης με την διαφορά μεταξύ Λεπέν και Μακρόν να είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

Σε λίγες μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των Γαλλικών Εκλογών. Σε μια νέα έρευνα της Harris Interactive αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι η ακροδεξιά Λεπέν μπορεί να πέσει μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον νυν ηγέτη στον δεύτερο, καθοριστικό στρογγυλό.

Η υποστήριξη για τη Λεπέν συνέχισε επίσης να αυξάνεται σε έρευνες για τις προθέσεις ψηφοφορίας στον πρώτο γύρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ ο Μακρόν έχασε έδαφος. Οι δημοσκοπήσεις σε όλους τους τομείς εξακολουθούν να προβλέπουν νίκη για τον Μακρόν, με τη Λεπέν να υπολείπεται του προέδρου κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο στις προθέσεις ψηφοφορίας για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO .

Αποτελεσματική η τακτική της Λεπέν

Ωστόσο, τα στοιχεία που προβλέπονται εξακολουθούν να είναι πολύ ενθαρρυντικά για τον Μακρόν. Παρόλα αυτά αποκαλύπτουν πόσο αποτελεσματική ήταν η τακτική της Λεπέν: Οι αναλυτές λένε ότι ο ακροδεξιός ηγέτης έχει μειώσει το χάσμα μέσω ενός συνδυασμού έξυπνων μηνυμάτων και ανελέητων -εκστρατεία στο έδαφος.

Και ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη μία δημοσκόπηση που να προβάλλει μια νίκη της Λεπέν αυτή τη φορά, το να έρθει ο ακροδεξιός πολιτικός στη δεύτερη θέση μετά τον Μακρόν με τόσο στενό περιθώριο θα εξακολουθεί να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

Το 2017, ο Μακρόν θριάμβευσε επί της Λεπέν με 66 τοις εκατό των ψήφων στον δεύτερο γύρο, σχεδόν διπλάσια από την υποστήριξη της Λεπέν, η οποία κέρδισε περίπου το 34 τοις εκατό. Οι δημοσκοπήσεις εκείνη την εποχή είχαν προβλέψει και τις δύο βαθμολογίες σχετικά με ακρίβεια, πιστώνοντας στον Μακρόν περισσότερο από το 60 τοις εκατό των προθέσεων ψήφου στον δεύτερο γύρο, μέρες πριν από τον πρώτο γύρο.

French President Emmanuel Macron speaks during a news conference ahead of the G7 Summit, at the Elysee Palace in Paris, France, June 10, 2021. REUTERS/Pascal Rossignol/Pool

Ασταμάτητη η κούρσα του Μακρόν

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο στη Γαλλία τον τελευταίο μήνα, η κούρσα του Μακρόν για επανεκλογή φαινόταν ασταμάτητη . Ο πρόεδρος ξεχώρισε από τους αντιπάλους του ως ο μόνος υποψήφιος με εξωτερικές υποθέσεις και την εμπειρία να οδηγήσει τη χώρα στην τρέχουσα κρίση.

Αλλά υπάρχει κάτι που ο Μακρόν δεν έχει κάνει αρκετά: την πραγματική εκστρατεία. Ο πρόεδρος μόλις και μετά βίας έφτασε στο ίχνος της προεκλογικής εκστρατείας και κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπος με τους ανταγωνιστές του, αρνούμενος να συμμετάσχει σε παραδοσιακές τηλεοπτικές συζητήσεις.

Ενώ ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, η Λεπέν συνέχισε την εκστρατεία της στο La France profonde (βαθιά Γαλλία) με το σφυρί για προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η τιμή των καυσίμων και η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων.

Πόρτα πόρτα η εκστρατεία της Λεπέν

«Η Λεπέν έκανε μια εκστρατεία εγγύτητας, επισκεπτόμενη πολλές μικρές πόλεις και χωριά. Τα ταξίδια της δεν καλύφθηκαν πολύ από τον εθνικό Τύπο, αλλά είχαν μεγάλη απήχηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos. «Έδωσε μια εντύπωση εγγύτητας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους Γάλλους ψηφοφόρους».

Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον ακροδεξιό αντίπαλό της Έρικ Ζέμουρ, απέφυγε να κολλήσει σε μια συζήτηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας που μπορεί να την έβαλε πίσω, δεδομένου των μακροχρόνιων δεσμών της με τον Πούτιν .

«Έκανα την εκστρατεία μου με σοβαρό τρόπο. Είμαι στο γήπεδο για περισσότερους από έξι μήνες τώρα, έχω θίξει όλα τα θέματα που απασχολούν τον γαλλικό λαό», είπε η Λεπέν σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη. «Άλλοι δεν έκαναν προεκλογική εκστρατεία, είναι επιλογή», ​​πρόσθεσε, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι δεν συμμετείχε πλήρως στην εκστρατεία και επικρίνοντάς τον ότι δήλωσε την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή.

Οικονομικά προβλήματα

Ο Μακρόν περίμενε μέχρι τον περασμένο μήνα για να επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα ήταν υποψήφιος για επανεκλογή, αν και η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι πραγματοποίησε εκστρατεία ακόμη και πριν από αυτή την ανακοίνωση. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης μιας τετράωρης συνέντευξης τύπου , μιας επίσκεψης στη Ντιζόν και ενός μεγάλου ράλι στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η επιστροφή της Λεπέν μπορεί επίσης να αποδοθεί στην αλλαγή σεναρίου της από την καμπάνια του 2017. Αντί να επικεντρωθεί σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας, η Λεπέν βελτίωσε την οικονομική της πλατφόρμα και έκανε εκστρατεία για τη μείωση του κόστους ζωής. «Έσπασε πραγματικά το στυλ των προηγούμενων καμπανιών της και των καμπανιών του πατέρα της. Έκανε μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην αγοραστική δύναμη και όχι στη μετανάστευση και την ασφάλεια», είπε ο Γκάλαρντ.

Τα οικονομικά προβλήματα είναι μακράν το κύριο μέλημα των Γάλλων ψηφοφόρων, πολύ πιο σημαντικά από το περιβάλλον ή τη μετανάστευση, λένε οι δημοσκοπήσεις . Η δημοσκόπηση της Harris Interactive αυτής της εβδομάδας δείχνει ότι, σύμφωνα με τους Γάλλους ψηφοφόρους, η Λεπέν είναι πιο αξιόπιστη από τον Μακρόν όσον αφορά την εγγύηση της αγοραστικής τους δύναμης. Αυτό δείχνει ότι έχει προχωρήσει πολύ από το 2017, όταν ο τότε υποψήφιος Μακρόν στρίμωξε τη Λεπέν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης για οικονομικά ζητήματα και η καταστροφική της απόδοσή της έβλαπτε σοβαρά την αξιοπιστία της: Σταμάτησε την ώθησή της να φύγει η Γαλλία από την ΕΕ και την ευρωζώνη λίγο αργότερα. ότι.

Η εκστρατεία για την ενέργεια

Αντίθετα, τώρα κάνει εκστρατεία για μέτρα μείωσης των τιμών της ενέργειας στα ύψη. Τον Φεβρουάριο, η Λεπέν παρουσίασε το οικονομικό της πρόγραμμα σε Γάλλους επιχειρηματίες σε μια εκδήλωση με άλλους υποψηφίους που διοργάνωσε το επιχειρηματικό λόμπι MEDEF. Μετά την εκδήλωση, ένας από αυτούς είπε στο POLITICO ότι η Λεπέν είχε καλύτερες επιδόσεις από τις άλλες (εκτός από τον Μακρόν, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση) και σημείωσε ότι η ακροδεξιά υποψήφια είχε οξύνει τις οικονομικές της προτάσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία.

Η Λεπέν κατάφερε επίσης να απαλύνει την εικόνα της, κάτι που προσπαθούσε να κάνει ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια. Βοηθήθηκε σε αυτή την προσπάθεια συγκρίνοντας τον σκληροπυρηνικό αντιμεταναστευτικό Ζέμουρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί τρεις φορές για υποκίνηση μίσους και του οποίου τα μισογυνικά σχόλια του παρελθόντος τον στοιχειώνουν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Ενώ το 65 τοις εκατό των Γάλλων δηλώνει ότι «ανησυχεί» για τον Ζεμούρ, το 51 τοις εκατό λέει το ίδιο για τη Λεπέν, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos . Και ενώ αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να την πάει στα Ηλύσια προς το παρόν, η Λεπέν δίνει στον Μακρόν τα λεφτά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments