Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: “Μπλόκο” Φινλανδών σε πανάκριβα ρωσικά έργα τέχνης – Δεν επιστρέφουν Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία:  “Μπλόκο” Φινλανδών σε πανάκριβα ρωσικά έργα τέχνης – Δεν επιστρέφουν  Μόσχα

Πηγή Φωτογραφίας: news.artnet

Τα έργα επέστρεφαν στη Ρωσία μέσω Φινλανδίας, καθώς είχαν δοθεί δανεικά σε Ιταλία και Ιαπωνία

Η φινλανδική τελωνειακή υπηρεσία ανακοίνωσε την Τετάρτη 6/4 ότι σταμάτησε την επιστροφή έργων τέχνης αξίας περίπου 42 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία λόγω κυρώσεων της ΕΕ και πρόσθεσε ότι θα διαβουλευτεί με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο περαιτέρω αντιμετώπισης της υπόθεσης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι τελωνειακές υπηρεσίες κατάσχεσαν τρεις μεταφορές έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και αντίκες που είχαν δανείσει ρωσικά μουσεία στην Ιταλία και την Ιαπωνία και η επιστροφή έγινε μέσω Φινλανδίας.

Ένας αξιωματούχος, ο Sami Rakshit από τα φινλανδικά τελωνεία, είπε ότι τα έργα τέχνης θεωρούνται αγαθά πολυτελείας και υπόκεινται σε κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Τα κατασχεθέντα έργα τέχνης εξακολουθούν να είναι ρωσική ιδιοκτησία και θα φυλάσσονται υπό την επίβλεψη της Φινλανδικής Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσαν αξιωματούχοι των τελωνείων.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Moscow επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ανέφερε ότι τα έργα τέχνης ήταν δανεισμένα στην Ιταλία από τη συλλογή κορυφαίων ρωσικών μουσείων όπως το Ερμιτάζ και το χωριό του Τσάρου στην Αγία Πετρούπολη και από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας.

Τα έργα τέχνης που ήταν στο δρόμο της επιστροφής από την Ιαπωνία είναι ιδιοκτησία του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν.

Τα φινλανδικά τελωνεία υποπτεύονται δώδεκα άτομα για παραβίαση των κυρώσεων. Τον περασμένο μήνα, δύο μουσεία στο Μιλάνο δήλωσαν έτοιμα να επιστρέψουν πολλά δανεισμένα έργα τέχνης σε ρωσικά μουσεία που είχαν ζητήσει πρόωρη επιστροφή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments