Nέα της αγοράς

Αργοπορία δυο ετών στα καινοτόμα φάρμακα στην Ε.Ε.

Αργοπορία δυο ετών στα καινοτόμα φάρμακα στην Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Iatronet

Πορεία ενίσχυσης της καινοτομίας παίρνει η Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα για να «συντονιστεί» προχωρεί με διαρθρωτικά μέτρα και διαπραγματεύσεις στον τομέα του φαρμάκου – Σημαντικός παράγοντας η πρόληψη

Αλλαγή στον ορίζοντα της πολιτικής υγείας την επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη αναμένεται να φέρουν δυο ευρωπαϊκά προγράμματα. Το πρώτο είναι το EU4Health ύψους 5,3 δις. ευρώ το οποίο μπορεί μέσω πρόσθετων χρηματοδοτήσεων να φτάσει μέχρι και τα 10 δις. ευρώ, με στόχο την προετοιμασία των συστημάτων υγείας για την επόμενη υγειονομική κρίση. Το δεύτερο είναι το HERA για την προετοιμασία και ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες που στοχεύει στον διασυνοριακό συντονισμό στην Ευρώπη με ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης.

Με τα προγράμματα αυτά η Ε.Ε. στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτόμου έρευνας και ανάπτυξης από την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, παράγοντας στην Ευρώπη πρωτοποριακά φάρμακα. Τα παραπάνω επεσήμανε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την «Ενίσχυση των συστημάτων Υγείας: Φαρμακευτική Καινοτομία και Βιομηχανική Στρατηγική».

Η κ. Σπυράκη επεσήμανε ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της παραγωγής στην Ευρώπη σε καινοτόμα πρωτοποριακά φάρμακα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τελείωσαν τα «me too» φάρμακα», για να σημειώσει πως χρειάζεται αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης, γιατί η φαρμακοβιομηχανία πρέπει εκτός από το να κατοχυρώνει πατέντες, να παράγει και στην Ευρώπη. Και ανέφερε χαρακτηριστικά πως τις τελευταίες ημέρες γινόταν διαπραγμάτευση με την Ινδία, γιατί είχαμε σε ολόκληρη την Ευρώπη αποθέματα μόλις τριών ημερών σε παρακεταμόλη.

Σημείωσε πως τα δύο προγράμματα – εργαλεία, αποσκοπούν να πάρουμε την ηγεσία της καινοτομίας στην Ευρώπη, όπου το εύλογο κέρδος, θα συνδυάζεται με επενδύσεις προς το μέλλον.

Τόνισε πως το εμβόλιο βρέθηκε στην Ευρώπη από μια μικρή φαρμακευτική που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρώπη και το γερμανικό δημόσιο.

Αντιμέτωποι με τον καρκίνο

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καρκίνου, σημείωσε πως το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει προληφθεί και πως αναμένεται μεγάλη αύξηση των περιστατικών ως το 2035, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα έρθει αντιμέτωπο με τον καρκίνο.

Στη συζήτηση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως είναι λογικό πως όσο προχωρεί η καινοτομία θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται και ο προϋπολογισμός, όμως στα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνονται και μειώσεις τιμών, προαναγγέλλοντας την έκδοση δελτίου τιμών νωρίτερα από το θεσμοθετημένο τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι θα ληφθούν υπόψιν οι πιέσεις στο κόστος παραγωγής λόγω του πολέμου, όμως σημείωσε πως δεν μπορούν να παραμείνουν οι τιμές στην Ελλάδα όταν πέφτουν στην Ευρώπη.

Σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία θα παραμείνουν, παράλληλα με τα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται και υποστήριξε πως στη χώρα μας η κατανάλωση είναι υψηλή, γι’ αυτό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ζητείται από τις φαρμακευτικές να δώσουν στοιχεία για τις καταναλώσεις σε άλλες χώρες.

Παραδέχθηκε ότι το clawback δεν είναι προβλέψιμο και καθώς έχει ζητηθεί η μείωσή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε πως θα μπορούσε να το μετατρέψει σε υποχρεωτική έκπτωση.

Στρατηγική και συνέχεια

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανέφερε πως διαπραγματεύσεις και εκπτώσεις υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Όμως πουθενά το επίπεδο των συνολικών επιστροφών δεν είναι ανοικτό. Και αν μέσω rebate και clawback επιστρεφόταν το 49% της δαπάνης και με τις αλλαγές επιστρέφεται το 48%, είναι μάλλον τακτοποίηση λογιστικών και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως προβλεψιμότητα.

Από μελέτη του ΣΦΕΕ, σημείωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση του κλειστού προϋπολογισμού για φάρμακα με 400-500 εκατ. ευρώ, τόνισε ότι κι αυτά δεν φτάνουν το clawback, οπότε χρειάζεται να διερευνηθεί η συχνότητα των νοσημάτων και η διαχείρισή τους και όχι ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων μόνο. Καταλήγοντας έκανε λόγο για ανάγκη πιο ισορροπημένων μέτρων υπογραμμίζοντας πως η υγεία είναι ένας χώρος που χρειάζεται στρατηγική και συνέχεια.

Έλλειψη παρακεταμόλης

Αναφερόμενος στην έλλειψη παρακεταμόλης ο αντιπρόεδρος της Βιανέξ Κων. Παναγούλιας διερωτήθηκε τι φταίει και απάντησε πως η αιτία είναι πως κάποιοι προχώρησαν στη διαπραγμάτευση με την Ινδία γιατί ήθελαν να προμηθευτούν τα 30 χάπια κατά 10 σεντς φθηνότερα. Και επεσήμανε ότι στην Ελλάδα οι τιμές των φαρμάκων παραμένουν οι φθηνότερες στην Ευρώπη.

Ανισότητες στην περίθαλψη

Το θέμα των ανισοτήτων στην περίθαλψη των ασθενών με καινοτόμες θεραπείες έθιξε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GSK Ελλάδας Ρομπέρτο Γκρέκο αναφέροντας πως η πρόσβαση κυμαίνεται μεταξύ 4 μηνών – δύο ετών ανάλογα με τη χώρα. Καθώς όμως βρίσκονται υπό ανάπτυξη περί τις 8.000 νέες δραστικές ουσίες, θα πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα των ασθενών να έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.

Σημείωσε επίσης πως στην Ελλάδα «ασθμαίνουμε» σε ζητήματα πρόληψης, αλλά και ότι με την πανδημία διαπιστώσαμε πως ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο παιδιατρικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα ενηλίκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments