Διεθνή

Γαλλικές εκλογές 2022: Ανησυχητική αύξηση της αποχής – Τα πρώτα επίσημα στοιχεία

Γαλλικές εκλογές 2022: Ανησυχητική αύξηση της αποχής – Τα πρώτα επίσημα στοιχεία

Πηγή Φωτογραφίας: RFI

Το στρατόπεδο του προέδρου Μακρόν ανησυχεί ότι τα υψηλά ποσοστά αποχής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αμφισβητηθεί η νομιμότητα μιας νίκης του.

Η Γαλλία οδεύει προς μεγαλύτερη αποχή ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Περίπου το 25,48% των ψηφοφόρων είχε εμφανιστεί στην κάλπη μέχρι το μεσημέρι, σε σύγκριση με το 28,54 τοις εκατό στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2017, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος. Ωστόσο, η συμμετοχή μέχρι στιγμής παραμένει πάνω από ρεκόρ αποχής του 21,40% το 2002.

Ενημερωμένοι αριθμοί προσέλευσης αναμένονται στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα. Οι κάλπες κλείνουν στις 8 το βράδυ, οπότε και θα δημοσιευτούν τα πρώτα exit polls.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είναι οι ξεκάθαροι πρώτοι μεταξύ των 12 υποψηφίων, αν και το προβάδισμα του Μακρόν έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. 

Το στρατόπεδο του προέδρου ανησυχεί ότι τα υψηλά ποσοστά αποχής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης σε περίπτωση νίκης του Μακρόν για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της νίκης του.

Οι δύο νικητές του σημερινού γύρου θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.

Σχεδόν 49 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στην προεδρική αναμέτρηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments