Οικονομία

Αναδρομικά: Μια απόφαση 2,5 δισ. για 350.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά: Μια απόφαση 2,5 δισ. για 350.000 συνταξιούχους
Αναδρομικά: Αφορά τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων ωστόσο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων.

Μια απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας αφορά 350.000 συνταξιούχους και συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφορά τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων ωστόσο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και περίπου 50 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Ποιοι διεκδικούν αναδρομικά

Διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μηνο (από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ’ αριθμ. Φ. 11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονική περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το έτος 2015.

Τι έχουν υποστηρίξει οι προσφεύγοντες

Οι προσφεύγοντες έχουν υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι με τις επίμαχες περικοπές παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για την προστασία της ιδιοκτησίας και της περιουσίας και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης. Επίσης, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των συνταξιούχων στη διάρκεια της συζήτησης είχαν αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments