Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: Πρόστιμο για το partygate

Μπόρις Τζόνσον: Πρόστιμο για το partygate
Το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί στον Βρετανό πρωθυπουργό δεν έχει γίνει γνωστό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών του Ρίσι Σουνάκ έχουν ενημερωθεί ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο από την αστυνομία για τα πάρτι εν μέσω lockdown σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στο CNN την Τρίτη.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι είχε εκδώσει περισσότερα από 50 πρόστιμα στο πλαίσιο της έρευνάς της για συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ ενώ η υπόλοιπη χώρα ζούσε υπό αυστηρούς περιορισμούς πανδημίας.
Οι αποκαλύψεις των κομμάτων προκάλεσαν εθνική οργή.
Τα πρόστιμα της αστυνομίας επιβεβαιώνουν ότι ο Τζόνσον και ο Σουνάκ παραβίασαν τους νόμους για τον Covid-19 που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνησή τους — παρόλο που ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε προηγουμένως ότι έγιναν κάποια πάρτι και επέμεινε ότι τηρήθηκαν όλες οι οδηγίες.
Δεν ήταν σαφές για ποιες συγκεντρώσεις ο Johnson και ο Sunak αντιμετώπιζαν πρόστιμα. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχουν περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν. Πρόστιμο θα λάβει και η Κάρι Τζόνσον, σύζυγος του πρωθυπουργού, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο CNN.
Το λεγόμενο σκάνδαλο «Partygate», που προέκυψε στα τέλη του 2021, πυροδότησε την πιο σοβαρή απειλή για την πρωθυπουργία του Τζόνσον μέχρι σήμερα. Οι αποκαλύψεις ότι ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε πολλά πάρτι είχαν ήδη προκαλέσει έντονες εκκλήσεις να παραιτηθεί ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Τρίτης για το πρόστιμο της αστυνομίας.
Αντιδρώντας στην εξέλιξη της Τρίτης, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Keir Starmer, ζήτησε αμέσως από τον Johnson και τον Sunak να παραιτηθούν. “Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ παραβίασαν τον νόμο και είπαν επανειλημμένα ψέματα στο βρετανικό κοινό. Πρέπει και οι δύο να παραιτηθούν. Οι Συντηρητικοί είναι εντελώς ακατάλληλοι να κυβερνήσουν. Η Βρετανία αξίζει καλύτερα”, έγραψε ο Στάρμερ στο Twitter.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κάλεσε επίσης τον Τζόνσον να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «ένας πρωθυπουργός που παραβαίνει τους νόμους που θέτει η κυβέρνησή του και μετά λέει ψέματα γι ‘αυτό δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα».
“Οι οικογένειες έκαναν τεράστιες θυσίες και υπάκουσαν στο νόμο. Πολλοί είπαν το τελευταίο αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα στο τηλέφωνο ενώ ο πρωθυπουργός έκανε πάρτι”, πρόσθεσε ο Χαν σε δήλωση στο Facebook.
Η Met Police είπε ότι η έρευνα για παράνομες συγκεντρώσεις στην Downing Street συνεχίζεται.
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments