Διεθνή

Τσόμσκι: Ορατός ο πυρηνικός πόλεμος

Τσόμσκι: Ορατός ο πυρηνικός πόλεμος
Τσόμσκι: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει την ανθρωπότητα στον πιο επικίνδυνο σημείο της ιστορίας της, αναφέρει ενώ φοβάται ακόμη και το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.

Τις επεκτάσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και το πως θα επηρεάσει γενικότερα την ανθρωπότητα ανέλυσε ο γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει την ανθρωπότητα στον πιο επικίνδυνο σημείο της ιστορίας της, αναφέρει ενώ φοβάται ακόμη και το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.

Ο γλωσσολόγος και διανοητής μίλησε στο New Statesman καταγγέλλοντας την «εγκληματική επιθετικότητα» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τσόμσκι έχει στενή συγγένεια με την Ουκρανία καθώς ο πατέρας του είχε γεννηθεί εκεί και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να αποφύγει την στράτευση στον τσαρικό στρατό.

Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία

«Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη», ανέφερε.

Για τις κινήσεις του Πούτιν

«Ο ένας είναι ο τρόπος, που είναι στη μόδα στη Δύση, να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν και να προσδιορίσεις τι συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να δεις τα γεγονότα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή δήλωση για την πολιτική τους, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σ’ αυτό».

Για την ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Ο Νόαμ Τσόμσκι προσθέτει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν δεν είναι η περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ αλλά η εξάπλωση των φιλελεύθερων δημοκρατιών στην Ουκρανία και στις χώρες που είναι στη γειτονιά της Ρωσίας. Βέβαια, συνεχίζει ο Τσόμσκι, οι επιδόσεις των ΗΠΑ δεν είναι και πολύ θετικές. Η Ουάσινγκτον έχει μεταπολεμικά ένα ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας.

Λίγα λόγια για τον Νόαμ Τσόμσκι

Ο Νόαμ Τσόμσκι  είναι Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και άρθρων, ενώ έχει δώσει και εκτενείς διαλέξεις επάνω σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων τα οποία περιλαμβάνουν τη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την ιστορία της διανόησης. Επίσης, ο Τσόμσκι σύμφωνα με το Βικιπαίδεια έχει πλούσιο ιστορικό πολιτικού ακτιβισμού από τη δεκαετία του ’60 κι έπειτα, με πληθώρα βιβλίων τα οποία επικρίνουν κυρίως την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ με δήλωσή του τοποθέτησε ιδεολογικά τον εαυτό του στον αναρχικό χώρο, αν και κατά καιρούς έχουν σχολιαστεί οι φιλελεύθερες καταβολές της πολιτικής του σκέψης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο φιλοσοφίας το 1949 και με μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία το 1951.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments