Πολιτική

Υδρογονάνθρακες: Το σχέδιο Μητσοτάκη για την αξιοποίησή τους – Σε 70-90 τρισ. κυβικά τα ελληνικά κοιτάσματα

Υδρογονάνθρακες: Το σχέδιο Μητσοτάκη για την αξιοποίησή τους – Σε 70-90 τρισ. κυβικά τα ελληνικά κοιτάσματα
Υδρογονάνθρακες: Περίπου στις 10:15 ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα θα βρεθούν στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων όπου θα ξεδιπλώσουν όλο το σχέδιο της επόμενης ημέρας.

Μια πολύ σημαντική ενημέρωση αναφορικά με τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και την αξιοποίησή του αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Περίπου στις 10:15 ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα θα βρεθούν στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων όπου θα ξεδιπλώσουν όλο το σχέδιο της επόμενης ημέρας.

ΙΕΝΕ: Στην Ελλάδα έχουμε αποθέματα 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών σε κοιτάσματα φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΝΕ, «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη γεωλογικών δομών, ικανών να περιέχουν σημαντικότατες ποσότητες κυρίως φυσικού αερίου, οι οποίες, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν από γεωτρήσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σοβαρό ποσοστό ή και πλήρως τις ανάγκες μας, όσο και να λειτουργήσουν ως μοχλός συγκράτησης επερχόμενων αυξήσεων τιμών, με πολλαπλές θετικές συνέπειες για τη χώρα μας (γεωστρατηγικές)».

Το ΙΕΝΕ επικαλείται πρόσφατες μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και δημοσιεύσεις έγκριτων ακαδημαϊκών και εταιρειών, που συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης πολύ σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα (δυτικά και νότια της Κρήτης, Θερμαϊκός, Θάσος, υδρίτες στη ΝΑ Μεσόγειο, βιογενές αέριο στη ΒΔ Πελοπόννησο και Ιόνιο πέλαγος).

Πάνω από 30 οι ερευνητικοί στόχοι

«Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Τη σύσταση μίας ενιαίας εταιρείας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τόσο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων όσο και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει γνωστή την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απορρόφησης της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, πρόβλεψη η οποία υπήρχε σε νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης από το 2020.

Στρατηγική συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Για τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού και θα συμβάλλουν στην σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας, συζήτησαν χθες στην Τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ την Ιερουσαλήμ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και οι συναρμόδιοι υπουργοί Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments