Πολιτισμός

H Art Paris φέτος εστιάζει στο θέμα της οικολογίας

H Art Paris φέτος εστιάζει στο θέμα της οικολογίας

Πηγή Φωτογραφίας: Artforum - Widewalls - 1F MEDIAPROJECT

130 γκαλερί συμμετέχουν στη φετινή Art Paris.

H Art Paris πραγματοποιείται φέτος όπως και πέρσι στο Πεδίο του Άρεως, με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, στην προσωρινή κατασκευή του Εφήμερου Grand Palais, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μισέλ Βιλμότ. Πρόκειται για τη σημαντικότερη διοργάνωση σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο, γαλλικές και ξένες αίθουσες τέχνης.

130 γκαλερί συμμετέχουν στη φετινή Art Paris

Η διοργάνωση συγκεντρώνει γκαλερί, καλλιτέχνες, συλλέκτες και λάτρεις της τέχνης που έρχονται εδώ για να πιάσουν τον παλμό της αγοράς και να ανακαλύψουν τις τάσεις της σύγχρονης δημιουργίας, να δουν αναγνωρισμένους καλλιτέχνες καθώς και ανερχόμενα ταλέντα.

Οι αίθουσες τέχνης παρουσιάζουν τους κορυφαίους καλλιτέχνες τους και νέους στους οποίους εναποθέτουν τις ελπίδες τους. Όλα τα έργα εδώ είναι προς πώληση, όπως συμβαίνει σε όλες τις φουάρ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών και οι τιμές είναι για όλα τα βαλάντια.

Ο Γκιγιόμ Πιανς είναι ο γενικός επιμελητής της διοργάνωσης: «Η έκθεση προσφέρει μια ποικιλία γκαλερί υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα έχουμε και την παρουσία γκαλερί των σημαντικών δημιουργών, όπως μου αρέσει να τις αποκαλώ. Είναι αίθουσες τέχνης μικρού και μεσαίου μεγέθους που διακρίνονται για την αυθεντικότητά τους. Αποτελούν το DNA της Art Paris. Παρουσιάζουν γνωστά πράγματα αλλά και καινούργια».

Φέτος η διοργάνωση εστιάζει στο θέμα της οικολογίας. Η φύση και το περιβάλλον είναι τα κεντρικά ζητήματα της έκδοσης του 2022. Μεταξύ των καλλιτεχνών που εκθέτουν, πολλοί ασχολούνται με την οικολογία ή τη σχέση με τη φύση. Χρησιμοποιούν οργανικά υλικά και αναφέρονται στο αποτύπωμα άνθρακα. Είναι ένα παγκόσμιο και επίκαιρο θέμα, σύμφωνα με την επιμελήτρια της ομαδικής έκθεσης «Τέχνη και Περιβάλλον», Αλίς Οντουέν:

«Έχουμε επιλέξει 17 καλλιτέχνες, πολλούς νέους καλλιτέχνες. Υπάρχει ένα πραγματικό θέμα γενιών σήμερα: είναι αλήθεια ότι πολλοί νέοι καλλιτέχνες ασχολούνται με αυτά τα περιβαλλοντικά θέματα. Γεννήθηκαν με την οικολογική κρίση. Είναι η εποχή τους λοιπόν. Έτσι όλοι όσοι αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους και καταπιάνονται με θέματα της εποχής μας, έρχονται αναπόφευκτα σε επαφή με οικολογικά ζητήματα, όπως το κλίμα, η βιοποικιλότητα, η ρύπανση».

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Φυσικές ιστορίες» είναι ο Καμερουνέζος Μπαρτέλεμι Τόγκο, που παρουσίασε τη δουλειά του πρόσφατα στο quai Branly και εκπροσωπείται από την ισχυρή γκαλερί Lelong and Co. Παρουσιάζει μια σειρά από ζώα με μάσκα: «Γεννήθηκα στο Εμπαλμάγιο, που είναι στο κέντρο του ισημερινού δάσους. Γνωρίζω τη σημασία και τη δύναμη της φύσης. Πάντα αγαπούσα το περιβάλλον και ήμουν κοντά στη φύση. Είναι σημαντικό λοιπόν για μένα να τη συμπεριλάβω στα έργα μου, να την εξυμνήσω».

Πολλές γκαλερί πήραν μέρος στην ομαδική «Τέχνη και Περιβάλλον», που προτείνει η Art Paris. Ανάμεσά τους και η Galleria Continua, που έχει δημιουργήσει σήμερα ένα δίκτυο 8 αιθουσών τέχνης σε όλη την Ευρώπη. Η τελευταία άνοιξε στο Παρίσι. Η Σαλομέ Ζέλιτς μας επισημαίνει: «Εγκαινιάζουμε αυτή την εβδομάδα την έκθεση του Πασκάλ Μαρτίν Ταγιού, που φέραμε εδώ στην Art Paris. Φέραμε τρία έργα, καθώς ασχολείται με τη θεματική «τέχνη και περιβάλλον» που έχει επιλέξει η διοργάνωση».

Η εικαστική διοργάνωση αναδεικνύει όλες τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να σχηματίσουν μια σφαιρική εικόνα. Διαρκεί μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments