Διεθνή

“Αγκάθι” στην Ουκρανία ήταν το “Moskva”

“Αγκάθι” στην Ουκρανία ήταν το “Moskva”
Πριν από μερικά χρόνια το «Moskva» ηγείτο των εορτασμών για την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού στα παράλια της Κριμαίας

Πριν από μερικά χρόνια το «Moskva» ηγείτο των εορτασμών για την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού στα παράλια της Κριμαίας. Ηταν ένα επιβλητικό θέαμα για τους ρωσόφιλους κατοίκους της προσαρτημένης χερσονήσου και ένα μήνυμα για τους ουκρανούς γείτονές τους, μερικά μίλια δυτικότερα.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το καταδρομικό των 12.500 τόνων, ο απόλυτος κυρίαρχος της Μαύρης Θάλασσας και ναυαρχίδα του εκεί ρωσικού στόλου, βρίσκεται στον βυθό. Οι Ουκρανοί χτύπησαν τη ρωσική ναυαρχίδα στη Μαύρη Θάλασσα «Μoskva» Πατήστε εδώ Το περιστατικό δεν έχει περίοπτη θέση στην ιεράρχηση των θεμάτων στα ρωσικά δελτία ειδήσεων.

Tο σχετικό ρεπορτάζ έπαιξε μόλις για λίγα δευτερόλεπτα. Αν και μάλλον αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Εν καιρώ πολέμου, πρώτο θέμα είναι μόνο οι νίκες και οι αντίπαλοι στρατιώτες που τάχα «παραδίδονται κατά χιλιάδες»… Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια του «Moskva» είναι άσχημο νέο για το Κρεμλίνο, ένα πλήγμα τόσο για το αξιόμαχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων όσο και για το ηθικό –για να μη μιλήσουμε για τη ζημιά σε όρους πολιτικής επικοινωνίας για τον Πούτιν που έχει κάνει την προπαγάνδα τρόπο ζωής.

Το «Moskva» είναι –σωστότερα: υπήρξε– ένα πλοίο-σύμβολο της Ρωσίας. Και μόνο η παρουσία του θηριώδους καταδρομικού στην περιοχή ήταν απόδειξη της ισχύος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα δεν είναι τίποτα, ούτε θα είναι στο εξής… «Το “Moskva” ήταν ένα αγκάθι στα πλευρά της Ουκρανίας από την αρχή αυτής της σύγκρουσης.

Το να το βλέπεις να καίγεται και να έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά… Νομίζω ότι είναι μια πραγματική τόνωση του ηθικού των Ουκρανών», δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Πίτερσεν από το ρωσικό Ινστιτούτο Ναυτικών Σπουδών, πριν ακόμη ανακοινωθεί η βύθισή του.

«Μόσκβα»: Tο όνομα της σημερινής ταπείνωσης του Πούτιν

Από καιρό εξαίρεται από πολλούς διεθνολόγους και στρατιωτικούς αναλυτές η μαχητικότητα του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική στρατιωτική μηχανή. Από σήμερα το πρωί όμως, οι μικρές καθημερινές ήττες που υφίσταται τα στρατιωτικό σκέλος του Κρεμλίνου αποκτά πλέον και έναν υψηλό συμβολισμό και όνομα: Μόσχα, η ονομασία του πυραυλικού καταδρομικού.

Το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι το «Μόσκβα» δέχτηκε επίθεση με πυραύλους από τον ουκρανικό στρατό, ενώ το Κρεμλίνο αποδίδει τα προβλήματα που βύθισε το καταδρομικό σε μια πυρκαγιά της οποίας η αιτία δεν έχει διευκρινιστεί.

Το πυραυλικό καταδρομικό «Μόσκβα», η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε την Πέμπτη, επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η βύθιση σημειώθηκε «ενώ ρυμουλκούνταν σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα» και μετά από έκρηξη στο πλοίο το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τη Μόσχα. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η ζημιά στο σκάφος ήταν αποτέλεσμα επίθεσης από τα στρατεύματά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments