Nέα της αγοράς

Μπουτάρης: Η οινοποιία θα σωθεί

Μπουτάρης: Η οινοποιία θα σωθεί

Πηγή Φωτογραφίας: Kir-Yianni - oinos

Μπουτάρης: Μετά από πλειστηριασμούς θα κλείσει συμφωνία με την Premia

Γυρνάει σελίδα μία από τις καλύτερες εταιρείες οινοποιίας Μπουτάρη μετά τη θετική κατάληξη που είχαν οι διαπραγματεύσεις με την Premia Properties, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της.

Τώρα το μόνο που μένει για να υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις είναι να δοθεί και επίσημα το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο της Βέροιας, το οποίο προβλέπεται να επικυρώσει το σχέδιο εξυγίανσης μέσα στον προσεχή Μάιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του “εθνικού πρωταθλητή στον κλάδο της εγχώριας οινοποιίας”, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν στο “Κ” πηγές με γνώση επί του θέματος.

Ήταν τον Αύγουστο του 2021, όταν οι δύο πλευρές, από τη μια η οινοποιία του Κώστα Μπουτάρη και από την άλλη η Premia Properties με βασικό μέτοχο τη Sterner Stenhus Greece, συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, κάθισαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιητικής εταιρείας, η οποία μετρά περισσότερα από 140 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά. Αυτό που έκανε την Premia να στρέψει, από την πρώτη στιγμή, το βλέμμα της και να τείνει χέρι βοηθείας στην ταλαιπωρημένη από οικονομικές “φουρτούνες” βορειοελλαδίτική οινοποιία είναι το αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει η τελευταία, το οποίο εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων

“Είναι αυτοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν το κρασί και θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά”, σημείωσαν στο “Κ” οι ίδιες πηγές. Από την άλλη, στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ. (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Μάλιστα, ορισμένα ακίνητα, όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού, έχουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Ο πονοκέφαλος των πλειστηριασμών

Η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης αναμένεται να βάλει τέλος και στον φαύλο κύκλο των οικονομικών προβλημάτων, καθώς και στον πονοκέφαλο των πλειστηριασμών, ο οποίος ταλαιπωρούσε την οινοποιία τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, ήδη από το 2019 μια σειρά από αγροτεμάχια και κτίρια της Μπουτάρης σε Θήβα, Νάουσα, Νεμέα, Κρήτη, Πάρο, Παιανία και Πικέρμι βρέθηκαν αντιμέτωπα με το ηλεκτρονικό σφυρί, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρξαν ενέργειες προκειμένου να ανασταλούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Premia, αναρτήθηκαν εκ νέου πλειστηριασμοί για το οινοποιείο και τους αμπελώνες της οινοποιίας λίγο έξω από το χωριό Σκαλάνι στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς και για το Scalani Hills, ένα boutique ξενοδοχείο το οποίο αποτελείται από 3 πολυτελή δωμάτια και αναπτύσσεται στους κρητικούς αμπελώνες.

Για το οινοποιείο και τους αμπελώνες η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,011 εκατ. ευρώ, ενώ για το κατάλυμα στα 261.000 ευρώ. Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα η οινοποιία, η οποία είχε εισαχθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ωστόσο η μετοχή της τελεί σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης από το 2018, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της για τις οικονομικές χρήσεις του 2019 και του 2020.

Συγκεκριμένα, το 2020 οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 8,42 εκατ. ευρώ, έναντι 10,10 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα συνολικά αποτελέσματα προ φόρων το 2020 διαμορφώθηκαν σε ζημία 4,41 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 3,47 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, μέσα στο 2021 κατάφερε να αντισταθμίσει κάποιες από τις απώλειες του 2020, πετυχαίνοντας, μάλιστα, ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments