Διεθνή

Η Κίνα εμμένει στο “όχι” γενικά των κυρώσεων – Αποφεύγει τις αναφορές στη Ρωσία

Η Κίνα εμμένει στο “όχι” γενικά των κυρώσεων – Αποφεύγει τις αναφορές στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Την αντίθεση της Κίνας στις μονομερείς κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρει άμεσα αυτές που αφορούν στη Ρωσία. επανέλαβε ο Κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του, από την οποία απουσίαζε πλήρως ο covid στη Σαγκάη

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας στις μονομερείς κυρώσεις και τη «δικαιοδοσία με μακρό χέρι» σε ομιλία της την Πέμπτη, χωρίς να αναφέρει άμεσα τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών κατά της Ρωσίας, αλλά φρόντισε επίσης να μην παράσχει βοήθεια στη Μόσχα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο.

Εκφωνώντας μια ομιλία μέσω βίντεο στο ετήσιο Φόρουμ του Μποάο για την Ασία που συναθροίζεται στο νότιο κινεζικό νησί Χαϊνάν, ο Σι προειδοποίησε ότι η οικονομική «αποσύνδεση» και οι τακτικές πίεσης, όπως η αποκοπή των αλυσίδων εφοδιασμού δεν θα λειτουργήσουν.

«Η Κίνα θα ήθελε να προωθήσει μια παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας» που υποστηρίζει «την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας», είπε ο Σι.

«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αρχή του αδιαίρετου ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση της εθνικής ασφάλειας στη βάση της ανασφάλειας σε άλλες χώρες».

Η Ρωσία επέμεινε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις σεβαστούν μια συμφωνία του 1999 που βασίζεται στην αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», σύμφωνα με την οποία καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος άλλων.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν έρθει κοντά. Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση». Η Κίνα έχει κατηγορήσει για την κρίση της Ουκρανίας την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Ο Σι είπε ότι απαιτούνται προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, αλλά είπε επίσης ότι η οικονομία της Κίνας είναι ανθεκτική και ότι η μακροπρόθεσμη τάση της δεν έχει αλλάξει.

Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από τον αντίκτυπο των επιθετικών προσπαθειών της να περιορίσει την εξάπλωση του COVID-19, ειδικά στον οικονομικό κόμβο της, τη Σαγκάη, θέμα το οποίο δεν έθιξε καθόλου στην ομιλία του ο Κινέζος πρόεδρος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments