Διεθνή

Κόστα: Δε πρόκειται να αποχωρήσω από την κυβέρνηση – Η Ευρωπαϊκή Ένωση να επικεντρωθεί στην Ουκρανία

Κόστα: Δε πρόκειται να αποχωρήσω από την κυβέρνηση – Η Ευρωπαϊκή Ένωση να επικεντρωθεί στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Time

«Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψω το πλοίο», δήλωσε ο  Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος απέρριψε την ιδέα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψω το πλοίο». Αυτό δήλωσε ο  Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος απέρριψε την ιδέα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρνήθηκε να αναλάβει άλλες θέσεις ή να αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν από τη λήξη της θητείας του.

«Σε καμία περίπτωση το 2024, όποτε κι αν είναι, δεν θα είμαι διαθέσιμος για να είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε σε συνέντευξη της Δημοσιογραφικής Ένωσης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από τους εορτασμούς της 25ης Απριλίου και τα 40 χρόνια του συλλόγου.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές θέσεις, ο Κόστα θεώρησε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει αυτή η πιθανότητα» αλλά «δεν υπάρχει», τονίζοντας ότι εκεί που νιώθει «χρήσιμος αυτή τη στιγμή και μέχρι τον Οκτώβριο του 2026 είναι εδώ στην Πορτογαλία».

Δεν θα υπάρξει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, προσθέτοντας ότι για την Ουκρανία, είναι πιο επείγον να εμβαθύνει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, που ήταν αφιερωμένο στις συνέπειες της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, ο Κόστα υπερασπίστηκε ότι η προτεραιότητα του ΝΑΤΟ ήταν να «ενδυναμώσει την ανατολική πλευρά της Ευρώπης», γι’ αυτό και η Πορτογαλία είχε στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία.

«Στο μέλλον, είναι σαφές ότι, μετά από αυτόν τον πόλεμο, θα υπάρξει μια νέα σχέση δυνάμεων που πρέπει να εδραιωθεί στα συστήματα ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης», είπε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι είχε θεωρήσει ότι η Πορτογαλία δεν ήταν άνευ όρων υποστηρικτής της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Κόστα είπε ότι οι ενταξιακές διαδικασίες «έχουν τον δικό τους ρυθμό» και υπενθύμισε ότι η ένταξη της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα «χρειάστηκε εννέα χρόνια».

«Η Πορτογαλία θα κάνει δήλωση σύμφωνα με τους όρους των συνθηκών την κατάλληλη στιγμή» και «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες των οποίων οι διαδικασίες ένταξης καθυστερούν εδώ και αρκετά χρόνια», είπε.

«Είναι επείγον για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικεντρωθούν στις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας: να διαπραγματευτούν τώρα την εμβάθυνση της συμφωνίας σύνδεσης και μια ξεκάθαρη δέσμευση να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Κόστα θεώρησε ότι θα ήταν εύκολο για την Πορτογαλία να υπερασπιστεί μια θέση υπέρ του πλήρους εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τόνισε ότι αυτό θα αφήσει άλλα κράτη μέλη σε δυσκολία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments