Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Τα ορόσημα της επόμενης εβδομάδας

Ελληνική οικονομία: Τα ορόσημα της επόμενης εβδομάδας
Ελληνική οικονομία: Όπως δήλωσε άλλωστε και σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το πασχαλινό του μήνυμα η κυβέρνηση θα είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης. Όπως δήλωσε άλλωστε και σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το πασχαλινό του μήνυμα η κυβέρνηση θα είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή ήρθε ένα επιπλέον “απρόσμενο” ως προς τη χρονική συγκυρία μήνυμα από τον οίκο αξιολόγησης S&P αναφορικά με την ελληνική οικονομία και την ανάβαθμισή της. Πλέον βρισκόμαστε μια “ανάσα” από το να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα.

Τα χρονικά ορόσημα

  • Στις 30 Απριλίου κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός με τη μορφή Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες. Με τους πολυετείς στόχους να έχουν ήδη προεγκριθεί και να πρέπει πλέον να επικαιροποιηθούν και με βάση τα να στοιχεία για το 2021.
  • Στις 29 Απριλίου θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου από την Eurostat και για την Ελλάδα. Με τις τιμές του Μαρτίου έχουν καταγράψει άνοδο κατά 8,9% , δείχνοντας το μέγεθος των πιέσεων τις οποίες θα πρέπει – σε ένα βαθμό – να απορροφήσει το πακέτο των μέτρων στήριξης.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Μετά τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση εξετάζει τα περιθώρια αυτά αν συνδέονται με το υπόλοιπο των 1,2 δισ. ευρώ στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αλλά και με τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων που συνολικά το 2022 υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων όμως τα 780 εκατ ευρώ έχουν ήδη δρομολογηθεί προς αξιοποίηση.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η υπέρβαση στόχου εσόδων που καταγράφεται και τον Απρίλιο, παρακολουθείται στενά, με γνώμονα το κατά πόσο θα συνεχίσει με αυτή την ταχύτητα. Η άνοδος των κρατικών εσόδων από φόρους συνδέεται με την ανάπτυξη και με την άνοδο της εισπραξιμότητας.

Στο επίκεντρο η ενέργεια και επιπλέον μέτρα

Στο επίκεντρο του πακέτου των μέτρων είναι ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει η κάλυψη του κόστους στις τιμές ρεύματος – φυσικού αερίου. Όλα αυτά αν δεν υπάρξει έως τότε η επιθυμητή Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία και έχει χρονικό ορίζοντα έως τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου. Στο τραπέζι είναι και σκέψη για την αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων για τα επιδόματα που διατέθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σκέψεις υπάρχουν και για την πρόταση των κοινωνικών εταίρων περί παρέμβασης στις αμοιβές από την πλευρά της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments