Διεθνή

ΝΑΤΟ: Φινλανδία – Σουηδία εξετάζουν από κοινού αίτημα ένταξης τον Μάιο

ΝΑΤΟ: Φινλανδία – Σουηδία εξετάζουν από κοινού αίτημα ένταξης τον Μάιο
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν συμφωνήσει να ανακοινώσουν τυχόν αιτήσεις ένταξης στη Συμμαχία την εβδομάδα μεταξύ 16 και 22 Μαΐου

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί τον Μάιο την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γράφουν σήμερα η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti και η σουηδική Expressen, επικαλούμενες καλά πληροφορημένες πηγές.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα οι δύο χώρες έχουν πλέον συμφωνήσει να ανακοινώσουν τυχόν αιτήσεις εντός της εβδομάδας μεταξύ 16 και 22 Μαϊου, εβδομάδα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και το ταξίδι του Φινλανδού προέδρου στη Στοκχόλμη στις 17 και 18 του ίδιου μήνα.  

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, αν κι έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, επέλεξαν να μην ενταχθούν σε αυτό, κάτι που μεταστράφηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τις «συνέπειες» της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την εθνική ασφάλειά τους, αλλά αντιθέτως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες χάνουν επίσης την κυριαρχία τους και την ευκαιρία να αναλάβουν «ενωτικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες» διεθνώς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments