Διεθνή

Σουηδία: Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο

Σουηδία: Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο

Πηγή Φωτογραφίας: expressen

Ωστόσο δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος αν η παραβίαση ήταν σκόπιμη ή όχι
Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε για λίγο τον σουηδικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας, της οποίας οι αρχές εξετάζουν μια ενδεχόμενη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τη Μόσχα να εκτοξεύει απειλές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

«Ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής», έγραψε σε ανακοίνωσή του το σουηδικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες του παρακολούθησαν όλο το περιστατικό και το φωτογράφισαν.

Tο αεροσκάφος τύπου AN-30 είναι δικινητήριο αεροπλάνο με έλικα και χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη χάραξη χαρτών. Το μοντέλο αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση και χρησιμοποιείται από το 1967.

Ο Carl-Johan Edström, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας στις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, δηλώνει ότι η ετοιμότητα της Σουηδίας για επεισόδια λειτούργησε καλά.

Σύμφωνα με τον Edström, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν η παραβίαση αυτή τη φορά ήταν σκόπιμη ή όχι.

“Απαράδεκτο” το χαρακτηρίζει ο Σουηδός υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Peter Hultqvist (S) σε σχόλιό του,έκανε λόγο για απαράδεκτή ενέργεια και σημείωσε πως θα γίνουν οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις:«Είναι εντελώς απαράδεκτο να παραβιάζεται ο σουηδικός εναέριος χώρος. Αυτό φυσικά θα το επισημάνουμε διπλωματικά. Η ενέργεια είναι αντιεπαγγελματική και, δεδομένης της συνολικής κατάστασης ασφαλείας, εξαιρετικά ακατάλληλη. Η σουηδική κυριαρχία πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή».

Στις 2 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τέσσερα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο ανατολικά του Γκότλαντ. Αφορούσε δύο βομβαρδιστικά και δύο μαχητικά αεροσκάφη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν απέκλεισαν τότε ότι η παραβίαση να οφείλεται στην υποστήριξη της Σουηδίας στην Ουκρανία στον πόλεμο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments