Nέα της αγοράς

Γουόρεν Μπάφετ: Ψήφος εμπιστοσύνης στο αμερικανικό χρηματιστήριο με βάση τα στοιχεία πρώτου τριμήνου

Γουόρεν Μπάφετ: Ψήφος εμπιστοσύνης στο αμερικανικό χρηματιστήριο με βάση τα στοιχεία πρώτου τριμήνου

Πηγή Φωτογραφίας: Τhe New York Times- Wall Street Journal

Γουόρεν Μπάφετ: Κερδισμένος ο πετρελαϊκός κλάδος και δη, η Chevron, καθώς ο γκουρού των αγορών φαίνεται να θεωρεί πως το ράλι του μαύρου χρυσού θα συνεχιστεί αυγατίζοντας τα κέρδη του

Ψήφος εμπιστοσύνης στο αμερικανικό χρηματιστήριο από τον Γουόρεν Μπάφετ, δεδομένου πως τα στοιχεία πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η Berkshire Hathaway Inc. έδειξαν σημαντική αύξηση της τοποθέτησης της σε αμερικανικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η εταιρεία του Αμερικανού γκουρού των αγορών δαπάνησε πάνω από 51 δισ. δολάρια για την αγορά αμερικανικών μετοχών.

Αναλυτές σχολίασαν πως η εξέλιξη αυτή συνιστά μια στροφή 180 μοιρών από τον Μπάφετ που την προηγούμενη διετία είναι γνωστό πως είχε προχωρήσει σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις μεριδίων. Φαίνεται, ωστόσο, πως η πτώση της αμερικανικής αγοράς από τις αρχές της χρονιάς, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανησυχία για τα νέα lockdowns στην Κίνα, θεωρήθηκαν από τον ίδιο ως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε μειωμένες, άρα ελκυστικότερες τιμές.

Oι πετρελαϊκές στο στόχαστρο

Στην κορυφή των τοποθετήσεων της εταιρείας που εκτιμάται πως διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών ύψους 390 δισ. δολαρίων βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος, πιθανότατα διότι το ράλι στις τιμές δεν φαίνεται πως θα εκτονωθεί γρήγορα.

Έτσι, η Berkshire αύξησε το μερίδιο της στην πετρελαϊκή Chevron, από τα 4,5 δισ. στα 25,9 δισ. δολάρια μέσα σε τρεις μήνες, όπως και στην Occidental Petroleum Corp από τα 10 στα 16 δισ. δολάρια.

Επίσης, το Μάρτιο, ο Μπάφετ διέθεσε 11,6 δισ. δολάρια για την εξαγορά της ασφαλιστικής Alleghany Corp, της πρώτης μετά την «ανομβρία» εξαγορών της προηγούμενης διετίας της πανδημίας.

Πάντως, ο αγοραστικός… πυρετός από τον Μπάφετ είχε και τις συνέπειες του, καθώς τα μετρητά στο «πολεμικό» ταμείο της εταιρείας υποχώρησαν σημαντικά από τα 147 δισ. δολάρια στα τέλη της περσινής χρονιάς στα 106,2 δισ. στα τέλη Μαρτίου.

Μειωμένες επιδόσεις

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα αποτελέσματα της Berkshire για το τρίμηνο ήταν θετικά. Τα καθαρά έσοδα έπεσαν κατά 53% σε σχέση με πέρυσι, στα 5,46 δισ. δολάρια, αν και τα λειτουργικά της κέρδη ήταν ελαφρά καλύτερα, ανεβαίνοντας στα 7,04 δισ. δολάρια από 7,02 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στα σημεία κινδύνου η έκθεση της Berkshire στέκεται στον συνεχιζόμενο πόλεμο, όπως και στην πανδημία, αλλά και τις σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που θα κρατήσουν τα κόστη αυξημένα και αυτή τη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση η μετοχή της ίδιας της Berkshire έχει κινηθεί καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη αμερικανική αγορά, καταγράφοντας άνοδο για το τρίμηνο κατά 7,5% σε ένα διάστημα που ο δείκτης S&P 500 αριθμεί απώλειες ύψους 13%.

Σημειωτέον πως η ανακοίνωση των στοιχείων έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Berkshire, της πρώτης με φυσική παρουσία από το 2019. Το γεγονός αυτό ώθησε χιλιάδες μικροεπενδυτές να κάνουν… ουρά για να συμμετέχουν στο κάλεσμα της εταιρείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments