Διεθνή

Καμπανάκι ΠΟΥ: «Διαστάσεις πανδημίας» η παχυσαρκία στην Ευρώπη – Πού είναι η Ελλάδα

Καμπανάκι ΠΟΥ: «Διαστάσεις πανδημίας» η παχυσαρκία στην Ευρώπη – Πού είναι η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: thinkglobalhealth/worldatlas/SkyNews

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η επιδημία παχυσαρκίας στην Ευρώπη προκαλεί 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως - Δείτε ποια κράτη βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει καμπανάκι, επιρρίπτοντας ευθύνες στις εφαρμογές ψηφιακής παράδοσης και τα διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια, κατηγορώντας τα ότι τροφοδοτούν μια πανευρωπαϊκή κρίση παχυσαρκίας «επιδημικών διαστάσεων».

Σε μια σημαντική έκθεση σήμερα, ο ΠΟΥ είπε ότι το υπερβολικό βάρος προκαλεί κατ’ εκτίμηση 1,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στη Γηραιά ήπειρο.

Οι παράγοντες “κινδύνου”

Ψηφιακές εφαρμογές ντελίβερι, το καθιστικό gaming και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της κρίσης, ανέφερε η υπηρεσία.

Έξι στους 10 Ευρωπαίους ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είπε ο ΠΟΥ, ενώ ένα στα τρία παιδιά σχολικής ηλικίας και ένα 8% κάτω των πέντε ετών είναι υπερβολικά παχύσαρκα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη με τους περισσότερους παχύσαρκους ενήλικες, πίσω μόνο από την Τουρκία και τη Μάλτα.

Όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία, η Βρετανία καταλαμβάνει τη δωδέκατη θέση στην ήπειρο για τα παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα ετών και την όγδοη για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 10 έως 19 ετών.

Η επίδραση της πανδημίας

Υπάρχουν φόβοι ότι η πανδημία του Covid έχει επιδεινώσει τα πράγματα μόνο λόγω της πτώσης της άσκησης και της αύξησης της «κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι», εν μέρει λόγω της αύξησης της χρήσης εφαρμογών παράδοσης γευμάτων, η έκθεση είπε.

Ο περιορισμός του αριθμού των καταστημάτων με ντελίβερι σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος είναι μόνο ένα από τα μέτρα που ο ΠΟΥ ισχυρίζεται ότι χρειάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπεύθυνη για καρκίνο

Η παχυσαρκία συνδέεται με μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών επιπλοκών, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και τουλάχιστον 13 τύπων καρκίνου.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης ότι η παχυσαρκία θα μπορούσε σύντομα να επισκιάσει το κάπνισμα ως την κύρια αιτία καρκίνου στην ήπειρο.

«Σε όλη την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, η παχυσαρκία είναι πιθανό να ευθύνεται άμεσα για τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης πώς «περιβαλλοντικοί παράγοντες που είναι μοναδικοί για τη ζωή στις άκρως ψηφιοποιημένες κοινωνίες της σύγχρονης Ευρώπης αποτελούν επίσης παράγοντες παχυσαρκίας».

Ανέφερε το ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων για παιδιά και τον «πολλαπλασιασμό του καθιστικού διαδικτυακού παιχνιδιού» ως δύο παραδείγματα.

Η παχυσαρκία είναι συνεχές πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο ΠΟΥ είπε ότι η αύξηση της δημοτικότητας στις εφαρμογές παράδοσης γευμάτων και τα καθιστικά διαδικτυακά παιχνίδια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη συνεχιζόμενη επιδημία.

Ο ΠΟΥ είπε ότι λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο των εφαρμογών παράδοσης γευμάτων στα ποσοστά παχυσαρκίας, αλλά σημείωσε ότι η δημοτικότητά τους στην Ευρώπη αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι τα γεύματα που ήταν διαθέσιμα σε εφαρμογές έτειναν να είναι υψηλότερα σε θερμίδες και λίπος, ζάχαρη και αλάτι, από τα σπιτικά γεύματα.

 

Πολιτικά μέτρα στη “μάχη” της παχυσαρκίας

Μεταξύ των εκκλήσεων για δράση, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, παράλληλα με μέτρα όπως οι φόροι ζάχαρης στα ζαχαρούχα ποτά ή οι επιδοτήσεις για υγιεινά τρόφιμα.

Ζήτησε να σταματήσει το μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά, βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαχείρισης βάρους και προσπάθειες βελτίωσης της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας .

Οι βρεφικές τροφές πρέπει επίσης να φέρουν σωστή σήμανση, να συνιστάται ο θηλασμός και να τεθούν σε νόμο τα πρότυπα διατροφής σε χώρους όπως οι παιδικοί σταθμοί, αναφέρει η μελέτη.

Μια δυνατότητα που απευθύνεται στους εφήβους είναι να διαμορφωθεί η «υγιεινή διατροφή ως στρατηγική για την επίτευξη συλλογικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής», ενώ οι χώροι εργασίας θα πρέπει επίσης να προσφέρουν προγράμματα ευεξίας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη σωματική υγεία τους.

Η έκθεση του ΠΟΥ παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

Τα 10 πιο παχύσαρκα έθνη στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ συμπεριλαμβάνοντας ενήλικες που είναι και υπέρβαροι και παχύσαρκοι:

  1. Τουρκία
  2. Μάλτα
  3. Ισραήλ
  4. Ηνωμένο Βασίλειο
  5. Ανδόρα
  6. Ελλάδα
  7. Η Τσεχική Δημοκρατία
  8. Βουλγαρία
  9. Ισπανία
  10. Ουγγαρία

Και όσον αφορά απλώς την παχυσαρκία:

  1. Τουρκία
  2. Μάλτα
  3. Ηνωμένο Βασίλειο
  4. Ουγγαρία
  5. Λιθουανία
  6. Ισραήλ
  7. Η Τσεχική Δημοκρατία
  8. Ανδόρα
  9. Ιρλανδία
  10. Βουλγαρία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments