Οικονομία

Μητσοτάκης Αλεξανδρούπολη: Αναβαθμίζεται ενεργειακά η Ελλάδα με το νέο τερματικό σταθμό LNG

Μητσοτάκης Αλεξανδρούπολη: Αναβαθμίζεται ενεργειακά η Ελλάδα με το νέο τερματικό σταθμό LNG
Μητσοτάκης Αλεξανδρούπολη: Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023

Μήνυμα ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται και θωρακίζεται ενεργειακά στέλνει σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα εγκαινιάσει το νέο τερματικό σταθμό LNG στην πόλη.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
  • Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.
  • Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό Φυσικό Αέριο.
  • Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.
  • Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.
  • Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Η Ελλάδα, λοιπόν μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά.

Ενδεικτική της σημασίας του έργου είναι η παρουσία στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με την ίδια δυναμικότητα, στο Θρακικό Πέλαγος.

Λίγα λόγια για το έργο

Η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται, θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα, με τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments