Ελλάδα

Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη: Σήμερα τα εγκαίνια του μεγάλου έργου

Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη: Σήμερα τα εγκαίνια του μεγάλου έργου

Πηγή Φωτογραφίας: evros-news/αρχείο Eurokinissi

Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Σερβίας, καθώς και των πρωθυπουργών Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας
Εγκαινιάζεται σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού και σημαντικών ξένων ηγετών, ο νέος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται το 2023 και με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Η παρουσία εκπροσώπων σε επίπεδο κορυφής τριών βαλκανικών  βαλκανικών χωρών καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του έργου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς επίσης τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Κίριλ Πέτκοφ και Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Ο πλωτός Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης:

  • θα αποτελέσει νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα-Βαλκάνια-Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία
  • θα προσφέρει διαφοροποίηση πηγών & οδών εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.
  • θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η εγκατάσταση και 2η πλατφόρμας LNG στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας τη συνεισφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη

Στις 09:30 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό.

Στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης.
Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.
Στις 12:30 ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Στις 14:00 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.

Διασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες εταιρείες από τις γειτονικές χώρες σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στον σταθμό που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2023.

Το έργο κατασκευάζουν η ελληνική εταιρία Gastrade και η βουλγαρική BEH. Το FSRU Aλεξανδρούπολης θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Πρώτον, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και δεύτερον, οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. […]

»Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήδη συνδράμουμε τη φίλη, γείτονα Βουλγαρία, ενώ την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου.

»Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments