Οικονομία

Επιδότηση 600 ευρώ: Πώς θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών στα νοικοκυριά

Επιδότηση 600 ευρώ: Πώς θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών στα νοικοκυριά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Επιδότηση 600 ευρώ: Η πολιτεία θα επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας (μέσω IBAN) το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί

Το μέτρο της αναδρομικής αποζημίωσης για τις χρεώσεις ρεύματος αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας τη διαδικασία. Ουσιαστικά, με βάση την κάλυψη του 60% που προβλέπεται για το νέο μέτρο, η ελάχιστη κάλυψη θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη κάλυψη 600 ευρώ. Η πολιτεία θα επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας (μέσω IBAN) το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Υπάρχει ανώτατο όριο 600 ευρώ και για εισοδήματα έως και 45.000 ευρώ (οικογενειακό).

Πώς θα υπολογίζεται το ποσό και πότε θα καταβληθεί

Η πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία για τις καταναλώσεις ρεύματος που έχει καταγράψει ο ΔΕΔΔΗΕ (οι μετρήσεις για τον Μάιο θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο) για το αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία, για το ύψος της επιβάρυνσης που έχει επωμιστεί ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί είτε από το κράτος είτε από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την αφαίρεση των ενισχύσεων από τις επιβαρύνσεις θα προκύπτει ένα ποσό. Το 60% αυτής της διαφοράς, θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Το πιθανότερο είναι ότι οι επιδοτήσεις –οι οποίες θα έχουν οροφή τα 600 ευρώ ανά νοικοκυριό όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός- θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση θα δίδεται ανά αριθμό ρολογιού ηλεκτρικής ενέργειας και όχι ανά ιδιοκτήτη. Και αυτό γιατί θα πρέπει να ταυτίζεται ότι το ακίνητο συνιστά την κύρια κατοικία και ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν θα πρέπει να έχει επιδοτηθεί στο όνομα παραπάνω του ενός ιδιοκτήτη. Το πιθανότερο είναι ότι η αίτηση θα γίνεται στο όνομα του καταναλωτή που έχει στο όνομά του την παροχή ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments