Ελλάδα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 145 χρόνια προσφοράς

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 145 χρόνια προσφοράς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τίμησε με λαμπρότητα την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε με λαμπρότητα την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσιάστηκαν οι πολυσχιδείς δράσεις του οργανισμού στην Ελλάδα αλλά και η συνεισφορά του σε διεθνείς κρίσεις, όπως στην Ουκρανία.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή να είμαι εδώ και να βλέπω τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και θέλω και από την πλευρά μου να τους ευχαριστήσω για τον αγώνα και την προσπάθεια την οποία κάνουν όλα αυτά τα χρόνια». Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Υγείας πάντα τον ΕΕΣ τον βλέπει ως κάτι περισσότερο από συνεργάτη. Στην πραγματικότητα, ο κάθε υπουργός αισθάνεται ότι είναι ένα κομμάτι ευρύτερο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε όσες δράσεις χρειαστήκαμε, είχαμε δίπλα μας τον ΕΕΣ».

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι πλέον υφίσταται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και του ΕΕΣ καθώς «το υπουργείο Υγείας ήθελε να δείξει ότι αυτή η συνεργασία που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να είναι θεσμοθετημένη. Μπορεί να έχει έναν κυρίαρχα συμβολικό χαρακτήρα αλλά πρωτίστως θέλαμε να δείξουμε ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει, έστω και με την υπογραφή ενός μνημονίου, ότι πολλές από τις δράσεις οι οποίες γίνονται -και της ίδιας της Πολιτείας- γίνονται ακριβώς επειδή συνδράμετε εσείς, οι εθελοντές του ΕΕΣ». Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», για το οποίο είπε ότι «μέγα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώθηκαν από τους εθελοντές του ΕΕΣ».

«Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού έχει ριζωθεί στη συλλογική μας μνήμη ήδη από τη Μικρασιατική καταστροφή» είπε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, προσθέτοντας ότι το 1940 «οι νοσηλεύτριες του ΕΣ έγραψαν το δικό τους έπος». Όπως είπε η ίδια, «η ανθρωπιστική συμβολή δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Το 2015 με την προσφυγική κρίση, εργαζόμενοι και εθελοντές βρέθηκαν στα νησιά μας προσφέροντας νύχτα και μέρα υποστήριξη και αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους από τον πόλεμο, διαθέτοντας κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και διερμηνείς». Επιπλέον, η κ. Ράπτη τόνισε την πρόσφατη συμβολή του ΕΕΣ «στις μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής και της Εύβοιας, στους σεισμούς της Κρήτης, στις πλημμύρες της Καρδίτσας και της Ελασσόνας βρεθήκαμε εκεί, σταθήκαμε δίπλα στα κλιμάκια σας και βεβαίως είδαμε τους ερυθροσταυρίτες και τις ερυθροσταυρίτισες που βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη κιόλας στιγμή».

«Πρωτίστως σήμερα γιορτάζουμε τη γενέθλια ημέρα του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και εμπνευσμένου ανθρωπιστή, του Ερρίκου Ντυνάν ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του κινήματός μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αντώνης Αυγερινός. «Είναι ο πρώτος ο οποίος τιμήθηκε το 1901 με βραβείο Νόμπελ. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πραγματικά έκανε την επανάσταση στο ανθρωπιστικό εθελοντικό κίνημα. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος μετουσίωσε σε πράξη τα αισθήματα της αλληλεγγύης, του αλτρουϊσμού, της κοινωνικής συνοχής και είναι αυτός ο οποίος χάραξε και παρέδωσε σε εμάς τις επτά θεμελιώδεις αρχές του κινήματος που πρέπει να έχουμε ως οδηγό καθημερινά στις δράσεις και ενέργειες μας» είπε ο κ. Αυγερινός, υπενθυμίζοντας τις αρχές που είναι οι εξής: ανθρωπισμός, ανεξαρτησία, αμεροληψία, εθελοντισμός, ενότητα, ουδετερότητα, παγκοσμιότητα.

Ο κ. Αυγερινός ανέτρεξε στην ιστορία του ΕΕΣ και τις δράσεις του οργανισμού ευχαριστώντας τους «χιλιάδες των εθελοντών που πίστεψαν στο όραμα, πίστεψαν στην ιδέα, τις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και λάμπρυναν και καταύγασαν με τις απαράμιλλές, αλτρουιστικές δράσεις και ενέργειες τους τη μακρά και ιστορική διαδρομή του έθνους μας». Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από ιδρύσεως του ΕΕΣ στις 10 Ιουνίου του 1877, με εθελόντριες και εθελοντές ο ΕΕΣ ήταν παρών σε όλους τους ελληνοτουρκικούς-ελληνοβαλκανικούς πολέμους, τον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική καταστροφή και βεβαίως το έπος το οποίο γράφτηκε στον Β’ ΠΠ γιατί ο ΕΕΣ θρήνησε χιλιάδες εξαίρετες λαμπρές, εθελόντριες, νοσηλεύτριες, αδερφές νοσοκόμες τότε στον πόλεμο του ’40-’41» ενώ ο οργανισμός πλέον συμπληρώνει 145 χρόνια προσφοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments