Πολιτισμός

Τα γλυπτά με λουλούδια της Diana Sofia Lozano αναπαριστούν τη φανταστική χλωρίδα

Τα γλυπτά με λουλούδια της Diana Sofia Lozano αναπαριστούν τη φανταστική χλωρίδα

Πηγή Φωτογραφίας: www.dianaslozano.com- Diana Sofia Lozano

Η Diana Sofia Lozano κατάφερε να δημιουργήσει ζωντανά φυτά σε γλυπτά.

Τα γλυπτά με λουλούδια της Diana Sofia Lozano έχουν συχνά άνθη με αιχμηρά πέταλα που φυτρώνουν από κληματαριές. Τερατώδη σε μέγεθος, με τροπικά χρώματα, έντονες υφέςπου σαγηνεύουν τους θεατές. Συχνά τοποθετημένα σαν να θέλουν να αγγίξουν, να φτερουγίσουν, ακόμη και να κάνουν ένα νεύμα, τα γλυπτά φαίνονται σχεδόν κινούμενα.

Ενώ τα γλυπτά είναι άγρια ​​και φανταστικά, έχουν επίσης ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, αμφισβητώντας το Linnaean σύστημα βιολογικής ταξινόμησης. Δημιουργήθηκε τον δέκατο όγδοο αιώνα από τον Σουηδό επιστήμονα Carl Linnaeus, αυτό το ταξινομικό σύστημα βασίζεται σε πολυάριθμους έμφυλους και ετεροκανονικούς χαρακτηρισμούς. Πολλοί επιστήμονες έχουν προτείνει αλλαγές στην ταξινόμηση του Λινναίου στους αιώνες που μεσολάβησαν: αν και ταξινόμησε τα φυτά σύμφωνα με τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά τους, πιο πρόσφατες έρευνες στους τομείς της βοτανικής και της οικολογίας δείχνουν ότι η ταυτότητα φύλου και οι μέθοδοι πολλαπλασιασμού ορισμένων φυτών δεν είναι τόσο ξεκάθαρες και μπορεί στην πραγματικότητα να χαρακτηρίονται ως queer. Η Λοζάνο βοηθά τους θεατές να σκεφτούν βαθιά την περίπλοκη σχέση μεταξύ αντίληψης και υποκειμενικότητας.

Η Λοζάνο είναι κόρη δύο βοτανολόγων, επομένως πάντα κοίταζε με προσοχή και αγάπη τα λουλούδια. Μεγάλωσε στην Κολομβία, κάνοντας εβδομαδιαίες επισκέψεις στη φάρμα του πατέρα της, όπου πειραματιζόταν με γενετικά τροποποιημένα γκουάβα μήλων. Σε ηλικία οκτώ ετών, η Λοζάνο μετακόμισε στη Φλόριντα με τη μητέρα της. Ενώ εργαζόταν σε ένα MFA στο Yale από το 2019 έως το 2021, η Lozano άρχισε να ενδιαφέρεται για την οικογενειακή δραστηριότητα και άρχισε να ερευνά τις διασταυρώσεις της queerness, της φυλής και της βοτανικής στην Αμερική. Η καλλιτέχνις επικρίνει τη βοτανική ως μια επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον δυτικό ιμπεριαλισμό, αλλά το έργο της εξυμνεί επίσης τον εγγενή μυστικισμό που περιβάλλει τα φυτά.

«Με τα ζώα υπάρχει ένα πιο προβλέψιμο σύνολο συμπεριφορών», είπε, «αλλά . . . ακόμα και στην αρχαία φιλοσοφία, αναρωτιόμασταν: Έχουν τα φυτά ψυχή; Έχουν επιθυμία;»

Μαζί με το Linnaean ταξινομικό σύστημα, ο δέκατος όγδοος αιώνας έφερε επίσης βοτανικούς εξερευνητές οπλισμένους με μικροσκόπια στην Αμερική για να αναγνωρίσουν, να απεικονίσουν και τελικά να εξάγουν την τοπική χλωρίδα για την ισπανική αυτοκρατορία. Οι άποικοι μάδησαν φυτά από τους γηγενείς βιότοπούς τους για να εξετάσουν τα αναπαραγωγικά τους μέρη, τους έδωσαν ευρωπαϊκά ονόματα και τα κατηγοριοποίησαν ανάλογα με τη φύση των γεννητικών οργάνων τους. Ωστόσο, τα βοτανικά δείγματα αποδείχθηκαν δύσκολο να επεξηγηθούν με ακρίβεια όταν αποσπάστηκαν από το έδαφος της πατρίδας τους. Τα άνθη τους έκλεισαν, τα χρώματά τους ξεθώριασαν, τα φύλλα τους μαράθηκαν πριν προλάβουν να αποτυπωθούν οι εικόνες τους.  Μια αναπαραγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ ορχιδέων και μελισσών εμπνευσμένη από Palingenesis (απροσδιόριστη φάση), 2020. Μια αρσενική μέλισσα, νομίζοντας ότι μυρίζει θηλυκή μέλισσα, σύρεται στο άνθος της ορχιδέας, όπου σάκοι γύρης προσκολλώνται στο σώμα της μέλισσας. Αν και τα έργα του Lozano μιμούνται τον φυσικό κόσμο, είναι προφανώς κατασκευασμένα με τεχνητά υλικά: χάλυβα, εποξειδικό, ρητίνη, πηλό, γύψο και σιλικόνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments