Πολιτισμός

Μια αρχαία ρωμαϊκή προτομή, αγορασμένη για 34,99 $ ταξίδεψε στο μουσείο του Τέξας

Μια αρχαία ρωμαϊκή προτομή, αγορασμένη για 34,99 $ ταξίδεψε στο μουσείο του Τέξας

Πηγή Φωτογραφίας: iHeartRadio - CNN

Η προτομή βρίσκεται τώρα στο μουσείο του Τέξας και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 21 Μαΐου 2023

Το 2018, η Laura Young, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος vintage ειδών στο Ώστιν του Τέξας, εντόπισε μια σκαλιστή μαρμάρινη προτομή με τιμή 34,99 $ σε μια τοπική Goodwill. Ήταν 52 κιλά, αρκετά βαρύ και φαινόταν παλιό. Από την πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι ήταν στην πραγματικότητα ήταν μια αρχαία προτομή.  Χρονολογήθηκε από τον 1ο αιώνα μ.Χ.—και ήταν κάποτε στη συλλογή του βασιλιά Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η αρχαία ρωμαϊκή προτομή, η οποία μπορεί να απεικονίζει τον Ρωμαίο διοικητή Drusus Germanicus, θα επιστραφεί στη βαυαρική διοίκηση κρατικών ανακτόρων, κήπων και λιμνών της Γερμανίας. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του ιδρύματος, θα τοποθετηθεί κάτω από μια πλακέτα που θα φέρει το όνομα της Young καθώς εκείνη την ανακάλυψε.

Πριν επιστρέψει οριστικά στη Γερμανία, η προτομή θα περάσει ένα χρόνο στο Μουσείο Τέχνης του Σαν Αντόνιο, το οποίο υποστήριξε την ταύτιση και την επανένωση της προτομής με τις αρχές της Βαυαρίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Jessica Powers, η προσωρινή επικεφαλής επιμελήτρια του μουσείου για την τέχνη του αρχαίου μεσογειακού κόσμου, θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του θέματος του έργου τέχνης.

Η προτομή βρίσκεται τώρα στο μουσείο του Τέξας και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 21 Μαΐου 2023

Το πώς η προτομή ταξίδεψε από τη Βαυαρία στο Ώστιν είναι ένα άλλο μυστήριο που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι λεηλατήθηκε κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το Pompejanum. Μετά το τέλος του πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ εγκατέστησε στρατεύματα στο Aschaffenburg. Πολλοί από αυτούς παρέμειναν εκεί σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με το Μουσείο Τέχνης του Σαν Αντόνιο, ένας στρατιώτης που επέστρεφε μπορεί να μετέφερε λαθραία το έργο πίσω στην Αμερική. Τελικά, κάποιος το έριξε στην πίσω πόρτα του Austin Goodwill.

«Ο σύζυγός μου και εγώ ήμασταν σε ένα οδικό ταξίδι όταν έλαβα ένα email από [τον οίκο δημοπρασιών] Bonhams που επιβεβαίωνε ότι το κεφάλι ήταν όντως αρχαίο Ρωμαίο, αλλά χωρίς προέλευση δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν περαιτέρω. Αμέσως μετά, οι Sotheby’s ήρθαν σε επαφή», είπε η Young σε μια δήλωση. Η Young συμβουλεύτηκε να μην επιχειρήσει να πουλήσει το έργο σε δημοπρασία ή μέσω ιδιωτικών καναλιών, λόγω νομικών προεκτάσεων σχετικά με τη μεταβίβαση του τίτλου της κλεμμένης ιδιοκτησίας.

«Ήταν γλυκόπικρο, αφού ήξερα ότι δεν μπορούσα να το κρατήσω ή να το πουλήσω» το γλυπτό, συνέχισε η Young. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, χαίρομαι που έγινα ένα μικρό μέρος της μακράς και περίπλοκης ιστορίας του και φαινόταν υπέροχος στο σπίτι όσο τον είχα. Η Young και ο νομικός της σύμβουλος επικοινώνησαν με τις αρχές της Βαυαρίας σχετικά με την αποκατάσταση της προτομής. Η κυβέρνηση της Βαυαρίας συμφώνησε να καλύψει όλα τα έξοδα που προέκυψαν για τη μεταφορά του αντικειμένου στη Γερμανία. Η διευθύντρια του μουσείου Emily Ballew Neff είπε σε μια δήλωση της: «Είναι μια σπουδαία ιστορία της οποίας η πλοκή περιλαμβάνει την εποχή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τη διεθνή διπλωματία, την τέχνη της αρχαίας Μεσογείου, την εύρεση καταστημάτων οικονομικών ειδών, την ιστορική βασιλεία της Βαυαρίας και τη στοχαστική διαχείριση όσων ενδιαφέρονται. για και διατήρηση των τεχνών, είτε ως άτομα είτε ως ιδρύματα. Είμαστε τόσο χαρούμενοι που η Βαυαρική Διοίκηση των Κρατικών Ανακτόρων συμφώνησε να μας επιτρέψει να δούμε το γλυπτό στο SAMA προτού επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι του. Ένα υπέροχο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, αυτός είναι ένας άλλος κρίσιμος τρόπος με τον οποίο τα μουσεία τέχνης μας συμμετέχουν στη διπλωματία σε όλο τον κόσμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments