Διεθνή

Τουρκία: Δεν κλείνουμε την “πόρτα” του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία

Τουρκία: Δεν κλείνουμε την “πόρτα” του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: ALARABIYA NEWS

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου σε μία αναδίπλωση μετά τις δηλώσεις της Παρασκευής δηλώνει τώρα ότι η Άγκυρα δεν κλείνει την πόρτα ένταξης στις δύο σκανδιναβικές χώρες, αλλά επιθυμεί διαπραγμάτευση για θέματα εθνικής ασφάλειας

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τις σκανδιναβικές χώρες και καταστολή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της, ιδίως στη Στοκχόλμη, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

“Δεν κλείνουμε την πόρτα. Αλλά βασικά θίγουμε αυτό το ζήτημα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία”, είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι επίσης ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου, σε συνέντευξή του στο Reuters στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν εξέπληξε τα μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν ένταξη λέγοντας την Παρασκευή ότι δεν ήταν δυνατόν για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση της συμμαχίας επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν «σπίτι πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οποιαδήποτε χώρα επιδιώκει να ενταχθεί στη Συμμαχία της Βορειοατλαντικής Συνθήκης χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη των μελών της στρατιωτικής συμμαχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη μέλη προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τη θέση της Άγκυρας.

Η Σουηδία και ο στενότερος στρατιωτικός εταίρος της, η Φινλανδία, παρέμεναν μέχρι τώρα εκτός ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το 1949 για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι δύο χώρες είναι επιφυλακτικές να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο γείτονα τους, αλλά οι ανησυχίες τους για την ασφάλεια έχουν αυξηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Στοκχόλμη αναμένεται εκτός απροόπτου να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ελσίνκι και θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία των 30 εθνών, από τη Δευτέρα.

Ο Καλίν είπε ότι το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) – χαρακτηρισμένο τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση – συγκεντρώνει πόρους και στρατολογεί στην Ευρώπη και η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοιχτή και αναγνωρίζεται» στη Σουηδία ιδιαίτερα.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε καταστήματα, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλους τύπους παρουσίας του PKK να… υπάρχουν σε αυτές τις χώρες», είπε ο Καλίν.

“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων, καθώς και στις σουηδικές αρχές”, πρόσθεσε. «Φυσικά και θέλουμε να έχουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με τους Σουηδούς ομολόγους μας».

«Αμοιβαία άποψη»

Η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ, έχει υποστηρίξει επίσημα τη διεύρυνση από τότε που εντάχθηκε στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια.

Για χρόνια έχει επικρίνει τη Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τοω χειρισμό οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών του Ισλαμικού κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ λέει ότι μια επίθεση σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ πρέπει να θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων. Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν από καιρό στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, δεν καλύπτονται από την εγγύηση ασφαλείας του.

Η Τουρκία επέκρινε τη ρωσική εισβολή, βοήθησε να εξοπλίσει την Ουκρανία -η οποία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ- και προσπάθησε να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των πλευρών, αλλά αντιτίθεται στις κυρώσεις στη Μόσχα. Θέλει το ΝΑΤΟ «να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο ορισμένων», είπε ο Καλίν.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία κινδύνευε να είναι υπερβολικά συναλλακτική σε περίοδο πολέμου και όταν η φινλανδική και σουηδική κοινή γνώμη ευνοεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε: «Το εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ αναστατωμένο με την παρουσία του PKK και του FETO (Γκιουλενιστές) στην Ευρώπη».

«Εάν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) ανησυχούν για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική μας ασφάλεια», είπε. «Πρέπει να το δούμε από αμοιβαία σκοπιά».

Ο Καλίν είπε ότι η έντονη κριτική της Ρωσίας στη Φινλανδία και τη Σουηδία για τα σχέδιά τους δεν ήταν παράγοντας στη θέση της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments