Διεθνή

Εμανουέλ Μακρόν: Ταξίδι εξπρές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Εμανουέλ Μακρόν: Ταξίδι εξπρές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πηγή Φωτογραφίας: soazigdelamoissonniere instagram

Εμανουέλ Μακρόν: Κατά την πρώτη πενταετή θητεία του Γάλλου προέδρου, το Άμπου Ντάμπι έγινε ο στρατηγικός σύμμαχος της Γαλλίας σε αυτή την περιοχή.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι παγκόσμιοι ηγέτες διαδέχονταν ο ένας τον άλλον για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πρόεδρο Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν που απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 73 ετών. Ο Μακρόν ήταν ένας από αυτούς. Το ταξίδι του στο Άμπου Ντάμπι, στις 15 Μαΐου 2022, ώθησε τον Jean Castex, τον Πρωθυπουργό, να ακυρώσει το ταξίδι του στο Βατικανό, απόδειξη του στρατηγικού ρόλου των Εμιράτων για τον Γάλλο πρόεδρο.

Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που ταξίδεψε στο Άμπου Ντάμπι για να «εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον λαό των Εμιράτων». Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον ομόλογό του Μοχάμεντ μπεν Ζάιεντ. Με το παρατσούκλι «MBZ», ο νέος πρόεδρος αυτής της ομοσπονδίας που αποτελείται από επτά εμιράτα διαδέχεται τον αδερφό του, Σεΐχη Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Αυτή η επίσκεψη στην πρωτεύουσα των Εμιράτων μαρτυρεί τους πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ του Παρισιού και της μοναρχίας του Κόλπου αλλά και μεταξύ των δύο ηγετών.

Το Άμπου Ντάμπι στρατηγικός σύμμαχος της Γαλλίας

Κατά την πρώτη πενταετή θητεία του Γάλλου προέδρου, το Άμπου Ντάμπι έγινε ο στρατηγικός σύμμαχος της Γαλλίας σε αυτή την περιοχή. Ειδικά σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές πτυχές αλλά και πάνω απ’ όλα σε στρατιωτικό-βιομηχανικό επίπεδο αφού η Γαλλία έχει ναυτική αεροπορική βάση σε αυτή τη χώρα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη επισκεφθεί τα Εμιράτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η γαλλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Dassault είχε υπογράψει τη μεγαλύτερη στρατιωτική σύμβαση στην ιστορία της. Σχεδόν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale είχαν πουληθεί στα Εμιράτα για το ποσό ρεκόρ των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ©Soazig de la Moissonnière (@soazigdelamoissonniere)

Ο Χαλίφα, πρόεδρος των ΗΑΕ από το 2004, ήταν ένας φιλοδυτικός εκσυγχρονιστής που είχε φέρει το αραβικό κράτος του Κόλπου πιο κοντά στη Δύση. Η Γαλλία θεωρεί τα ΗΑΕ ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και οι επιχειρηματικοί δεσμοί, που περιλαμβάνουν την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού και ενεργειακών υποδομών, έχουν ενισχυθεί από την πρώτη προεδρική θητεία του Μακρόν.

Οι γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί TotalEnergies TTEF.PA και Engie έχουν επίσης συνάψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Παρίσι, επιπλέον, διαθέτει μόνιμη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα των Εμιράτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments