Διεθνή

Ο ανατολίτικος καιροσκοπισμός του Ερντογάν

Ο ανατολίτικος καιροσκοπισμός του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: DW/Αρχείου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας υποστήριξη για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα του, μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας υποστήριξη για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα του, μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρειάζεται πετροδολάρια από τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες μοναρχίες του Κόλπου για να σώσει την ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν έχει επίσης αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είναι πολύ εχθρικά προς την πολιτική της Τουρκίας, προκειμένου για προώθηση του πολιτικού Ισλάμ. Ενώ αρκετές αραβικές χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Εμιράτα έχουν ήδη ανανεώσει τις σχέσεις τους με τη Συρία του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να ακολουθήσει τελικά αυτό το μονοπάτι και να εξομαλύνει τη σχέση του με τη Δαμασκό. Αυτό θα ήταν τότε το αποκορύφωμα της προσέγγισης μεταξύ της Τουρκίας και του αραβικού κόσμου.

Η εξέλιξη αυτής της σχέσης του Ερντογάν είναι χαρακτηριστική του καιροσκοπισμού του, ο οποίος εκδηλώνεται και στην συνεχιζόμενη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ερντογάν είναι με όλους χωρίς να είναι με κανέναν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι μόνο οπορτουνιστής, αλλά είναι και εξισορροπιστής. Καταδίκασε τη στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και διέταξε το κλείσιμο του στενού του Βοσπόρου στο ρωσικό ναυτικό. Η Τουρκία είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του οργανισμού, μετά από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα σκοπεύει να συνεχίσει να αποκτά το ρωσικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400, παρά την ένταξη της στην Ατλαντική Συμμαχία. Βασικά, ο Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να έρθει σε ρήξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο διατηρεί μια ψεύτικη αντιπαλότητα σε πολλά περιφερειακά ζητήματα όπως η Συρία ή η Λιβύη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών από την αρχή. Οι πρώτες διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά το ξέσπασμα του πολέμου πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου στο θέρετρο της Αττάλειας στις ακτές της Μεσογείου. Ένας τρόπος για να είναι ο Ερντογάν νικητής κάθε φορά, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments