Διεθνή

Μάριν: Δεν υπάρχει ενδιαφέρον να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ πυρηνικά όπλα στην Φινλανδία

Μάριν: Δεν υπάρχει ενδιαφέρον να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ πυρηνικά όπλα στην Φινλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Somag News

Μάριν: «Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις στην Φινλανδία», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις στην Φινλανδία», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε συνέντευξή της σε ιταλική εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον[στους κόλπους του ΝΑΤΟ] να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις στην Φινλανδία», είπε η Μάριν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ χθες Τετάρτη, μια απόφαση που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν τις τουρκικές ενστάσεις επί της διαδικασίας ένταξης που αρχικά αναμενόταν σχετικά γρήγορη.

Σε επίσκεψή της στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της Μάριο Ντράγκι, η Μάριν εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί με τον διάλογο. «Θεωρώ ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να έχουμε συνομιλίες με την Τουρκία και με όλες τις άλλες χώρες μέλη, να απαντάμε σε τυχόν ερωτήματα και να διορθώνουμε τυχόν παρεξηγήσεις”, είπε η Μάριν στην ιταλική εφημερίδα.

Όπως είπε επίσης η Μάριν, το θέμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το ΝΑΤΟ ή της εγκατάστασης βάσεων στην Φινλανδία δεν εντάσσεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία. «Το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι εάν η Φινλανδία δεχθεί επίθεση, οι σύμμαχοι θα επέμβουν στην άμυνά μας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του Ατλαντικού Συμφώνου. 

Είναι όμως και δική μας ευθύνη να βοηθάμε τους άλλους σε περίπτωση επίθεσης. Έχουμε καλές αμυντικές δυνατότητες, ξοδεύουμε ήδη πάνω από το 2% του ΑΕΣΑΝΑ Π μας στην άμυνα και για δεκαετίες έχουμε επενδύσει πολλά στην ασφάλειά μας, ακριβώς λόγω του μεγάλου και επιθετικού γείτονα που έχουμε στα σύνορά μας. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε πάρει την απόφασή μας ταυτόχρονα με τη Σουηδία», είπε η Μάριν.

Παράλληλα επεσήμανε πως «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καλύπτονται όλες οι σκανδιναβικές περιοχές και οι περιοχές της Βαλτικής. Ήδη συνεργαζόμαστε πολύ στενά στην άμυνα με τη Σουηδία, καθώς και με τη Νορβηγία και άλλες χώρες της περιοχής. Μόλις μπούμε στο ΝΑΤΟ, η συλλογική μας ασφάλεια και η ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας θα αυξηθούν»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments