Διεθνή

Μακρόν: Ανακοινώνει τη νέα του κυβέρνηση

Μακρόν: Ανακοινώνει τη νέα του κυβέρνηση
Μακρόν: Η νέα κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινωθεί σήμερα [20/5] το απόγευμα

Η νέα κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινωθεί σήμερα [20/5] το απόγευμα, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Τη Δευτέρα, ο Μακρόν επέλεξε την υπουργό Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν να γίνει η νέα του πρωθυπουργός για να ηγηθεί του νέου υπουργικού του συμβουλίου στην υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει τον πρόεδρο να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο. Είναι μόλις η δεύτερη φορά σε 30 χρόνια που μια γυναίκα γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 12 και 19 Ιουνίου.

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Μία γυναίκα, μετά από30 χρόνια,  επέλεξε για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν τη “μάχη” των βουλευτικών εκλογών από 12 έως 19 Ιουνίου, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τον αριστερό υποψήφιο που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός, τον Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε πρωθυπουργό την 61χρονη Ελίζαμπεθ Μπορν, τρεις φορές επί της πρώτης διακυβέρνησης Μακρόν, υπουργό (Μεταφορών, Οικολογία και Εργασίας), μέλος του κόμματος La République En Marche! υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

Κατά το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν υποχρεούται να ανακοινώσει αμέσως μετά την έναρξη της θητείας του το όνομα του νέου πρωθυπουργού, με τον οποίο θα επιλέξουν στη συνέχεια τους υπουργούς, ωστόσο είθισται να το πράττει.

Πριν λάβει την απόφασή του, είχε δηλώσει ότι θέλει για νέο πρωθυπουργό «κάποιον που είναι αφοσιωμένος στα κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα και στο θέμα της παραγωγικότητας».

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ξανά γυναίκα πρωθυπουργό και μάλιστα 30 χρόνια πριν. Η Εντίτ Κρεσόν διορίστηκε πρωθυπουργός τον Μάιο του 1991, ως μέρος της κυβέρνησης του προέδρου Μιτεράν. Ανέλαβε τη σκυτάλη από τον Michel Rocard.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments