Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Οι λόγοι που οι Τούρκοι έφτασαν Αλεξανδρούπολη

Ελληνοτουρκικά: Οι λόγοι που οι Τούρκοι έφτασαν Αλεξανδρούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Ελληνοτουρκικά: Οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά συνεχίζονται με την τελευταία να φτάνει στα 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα συνεχίζονται με μεγάλη κλιμάκωση λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Τελευταία εκ των προκλήσεων ήταν η υπερπτήση πάνω από την Αλεξανδρούπολη στα 2,5 ναυτικά μίλια, η οποία έγινε την προηγούμενη Τετάρτη.

Όλα ξεκίνησαν, όταν 2 τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Μπαντιρμά στις 11:21 το πρωί και από εκείνη τη στιγμή προχώρησαν σε ένα μπαράζ παραβιάσεων που ξεκίνησε από τη Ρόδο και συνεχίστηκε με τη Σάμο, τη Λήμνο και έφτασε μέχρι βορειοδυτικά της Σαμοθράκης, ανάμεσα στο νησί και την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα 2,5 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Έβρου.

Το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με έντονο τρόπο την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση, και σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Ο λόγος που οι Τούρκοι στοχοποίησαν την πρωτεύουσα του Έβρου

Η Αλεξανδρούπολη ως γνωστόν έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, όντας ενεργειακός κόμβος αμερικανικών συμφερόντων. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είχε εγκαινιασθεί η νέα πλατφόρμα υποδοχής και αποθηκεύσεως υγροποιημένου αερίου. Παράλληλα, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη στρατηγική αξία μιας και αποτελεί τον βασικό κόμβο μεταφοράς οπλικών συστημάτων και τροφοδοσίας των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Είναι αλήθεια πως ανάλογη ενέργεια στο παρελθόν δεν έχει συμβεί και ερμηνεύεται ως μήνυμα τόσο προς την Ελλάδα σαφώς όσο και προς τις ΗΠΑ, που δείχνουν και εμπράκτως τη στήριξή τους στη χώρα μας, προχωρώντας σε μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία, αλλά και στις αμυντικές υποδομές της περιοχής.

Αναλυτές επισημαίνουν πως οι ενέργειες της Τουρκίας θυμίζουν τις πρώτες παραβιάσεις της γείτονος πριν 35 χρόνια, το 1983. Τότε, τα τουρκικά μαχητικά κινούνταν από το βορά προς το νότο του Αιγαίου, με σκοπό να υποστηρίξουν ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αδτυνατούσε να προστατεύσει το Αιγαίο και ως εκ τούτου και τις αμερικανικές Βάσεις στην Κρήτη. Τότε λοιπόν, ήθελαν να δείξουν ότι οι εγκαταστάσεις των ΗΠΑ είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενη επίθεση, τώρα επίσης θέλουν να δείξουν ότι οι εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη είναι επίσης εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Ρωσίας ή και άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments