Διεθνή

Κομισιόν: Επισπεύδονται οι πράσινες επενδύσεις για την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Κομισιόν: Επισπεύδονται οι πράσινες επενδύσεις για την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Κομισιόν: Η Επιτροπή σχεδιάζει να επισπεύσει τις πράσινες επενδύσεις για την απεξάρτηση από την Ρωσία.

Ο μεγάλος στόχος της Κομισιόν είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό έχει συντάξει το σχέδιο REPowerEU, για την πλήρη εξάλειψη των ρωσικών εισαγωγών αερίου, πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων. Σημαντικός πυλώνας του σχεδίου είναι η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα, ώστε το ποσοστό τους να ανέλθει στο 45% έως το 2030 από 40% που προβλέπεται σήμερα.

Μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, τα κονδύλια πρόκειται να αυξηθούν στα 1,1 τρις ευρώ, πό τα 999 δισ. που προβλέπονταν στο πλαίσιο του «Fit 55» – του σχεδίου των Βρυξελλών για τη μείωση των ευρωπαϊκών εκπομπών κατά 55% έως το 2030. Στόχος είναι το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη να διαμορφωθεί σε 1.236 GW το 2030, από 1.067 GW που προβλέπει το «Fit for 55».

Πως θα εφαρμοστούν τα επενδυτικά σχέδια

Προκειμένου να εφαρμοστούν τα σχέδια αυτά, η Επιτροπή προσπαθεί να απλοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να κατηγοριοποιήσουν τις ΑΠΕ στα «έργα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος», ώστε να αρθούν τα διοικητικά εμπόδια για τη λήχη των σχετικών αδειών από τους σχετικούς φορείς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο χαρακτηρισμός δικαιολογείται από τη σημασία που έχουν όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το γεωπολιτικό πλαίσιο που προσδίδει επείγοντα χαρακτήρα στην επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης.

Πρόσθετες επενδύσεις

Η επίτευξη των στόχων REPowerEU απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις 210 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2027. Ήδη, είναι διαθέσιμα 225 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα νομοθεσία και οδηγίες προς τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο τροποποίησης και συμπλήρωσης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης (RRP), στο πλαίσιο του REPowerEU. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθούν οι πόροι του RRF με 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από την πώληση δικαιωμάτων του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) που βρίσκονται επί του παρόντος στο Αποθεματικό Σταθερότητας της Αγοράς και που θα δημοπρατηθούν με τρόπο που δεν διαταράσσει την αγορά.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), η πολιτική συνοχής θα υποστηρίξει ήδη έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και πράσινης μετάβασης με έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο και υποδομές. Επιπλέον 26,9 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα μπορούσαν να διατεθούν σε εθελοντικές μεταφορές στο RRF και άλλα 7,5 δις. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική μέσω εθελοντικών μεταφορών στο RRF.

Σε εφαρμογή η Solar Rooftop Initiative

Παράλληλα, η Επιτροπή παρουσιάζει μια στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, με διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και εγκατάσταση 600 GW έως το 2030, καθώς και την πρωτοβουλία «Solar Rooftop Initiative» με σταδιακή νομική υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικιών. Επίσης, προτείνονται μέτρα για την ενσωμάτωση της γεωθερμικής και της ηλιακής θερμικής ενέργειας σε εκσυγχρονισμένα συστήματα αστικής και κοινόχρηστης θέρμανσης, καθώς και μία σύσταση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αργής και πολύπλοκης αδειοδότησης για μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μια τροποποίηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αναγνώρισή τους, ως «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον».

Η Επιτροπή προτείνει στόχο 10 εκατ. τόνων εγχώριας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και 10 εκατομμυρίων τόνων εισαγωγών έως το 2030, για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, του άνθρακα και του πετρελαίου σε βιομηχανίες και τομείς μεταφορών. Η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης δύο κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τον ορισμό και την παραγωγή του ανανεώσιμου υδρογόνου για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή οδηγεί σε καθαρή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Για να επιταχυνθούν τα έργα υδρογόνου, διατίθεται πρόσθετη χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων ευρώ για έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments