Οικονομία

Καύσιμα: Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα παίρνουν… φωτιά – Αναζήτηση μέτρων από την κυβέρνηση

Καύσιμα: Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα παίρνουν… φωτιά – Αναζήτηση μέτρων από την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Καύσιμα: Η τιμή της βενζίνης συνεχίζει να παίρνει την... ανιούσα και όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, τόσο θα σταθεροποιείται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο

Η τιμή της βενζίνης συνεχίζει να παίρνει την… ανιούσα και όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, τόσο θα σταθεροποιείται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Είναι ενδεικτικό πως η απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 2,258 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,875 ευρώ.

Έτσι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για περαιτέρω ελαφρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά και εξετάζει διάφορες προτάσεις. Αρχικά στο τραπέζι είναι η πρόταση για  πιθανότητα επέκτασης της οριζόντιας έκπτωσης κατά 15 λεπτά που ισχύει για το Μάιο για το πετρέλαιο κίνησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το οποίο θα καλύπτει την καλοκαιρινή περίοδο και θα αφορά στα νησιά.

Από τη στιγμή που η τιμή του Brent κινείται κοντά στα 113 δολάρια το βαρέλι, ενώ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου τείνει στο 1 προς 1 προδιαγράφοντας υψηλές τιμές διαρκείας, μια εκτίμηση την οποία επιβεβαιώνουν και φορείς της διεθνούς αγοράς.

Όπως είναι λογικό άπαντες ζητούν να υπάρξει μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, ώστε να μειωθούν οι τιμές, τόσο στα πρατήρια, αλλά και στην τσέπη των καταναλωτών, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που σκέφτεται, τη δεδομένη στιγμή, η κυβέρνηση και δύσκολα θα προβεί σε μία τέτοια οριζόντια παρέμβαση.

Το μέλημα της κυβέρνησης είναι το ρεύμα και η μείωση των τιμολογίων, μιας και η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, και στη συνέχει θα βρουν τον τρόπο για να βρεθεί και ο δημοσιονομικός χώρος για τα καύσιμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα σε ευαίσθητες τουριστικά περιοχές με τη μορφή έκτακτης έκπτωσης.

«Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα – δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πρόβλημα για τα καύσιμα υπάρχει μεγάλο, και δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, βέβαια θα βρούμε παραβάτες, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διπλή αύξηση, από τη μία αύξηση της τιμής του αργού, αλλά από την άλλη και μεγάλη πτώση του ευρώ», εξήγησε ενώ αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται σημείωσε ότι έχουν βρεθεί αρκετές περιπτώσεις παράβασης του πλαφόν και ότι έχουν μπει τα πρώτα πρόστιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments