Τεχνολογία

Νέα εφαρμογή που οι χρήστες μπορούν να λάβουν οδηγίες ανθρώπους που υπέστησαν ανακοπή

Νέα εφαρμογή που οι χρήστες μπορούν να λάβουν οδηγίες ανθρώπους που υπέστησαν ανακοπή

Πηγή Φωτογραφίας: VORIA.gr

Η Νέα εφαρμογή δείχνει επίσης πού βρίσκεται ο πλησιέστερος απινιδωτής και μεταδίδει το στίγμα της σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Δωρεάν διαθέσιμη είναι από την Τετάρτη η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα I Save Lives, με την οποία οι χρήστες μπορούν να λάβουν οδηγίες για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ανθρώπων που υπέστησαν ανακοπή. Το app ειδοποιεί επίσης το ΕΚΑΒ, δείχνει πού βρίσκεται ο πλησιέστερος απινιδωτής και μεταδίδει το στίγμα της σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων ώστε να εντοπίζεται ταχύτερα από τους διασώστες.

Η εφαρμογή διατίθεται στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά μέσω του App Store και του Google Play και θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και από 1.000 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Το I Save Lives δημιουργήθηκε από τον οργανισμό Kids Save Lives, σε συνεργασία εμ τη Microsoft, και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, φορείς της πολιτείας, γήπεδα και άλλους να προμηθευτούν απινιδωτές ενώ γνωστοποίησε ότι το ίδιο θα κάνει η Περιφέρεια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι σε τέτοια περιστατικά ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος και επισήμανε ότι έρευνες δείχνουν πως στην Ευρώπη θα μπορούσαν να σωθούν το 70% των θυμάτων από την καρδιακή ανακοπή αν στο θύμα χορηγούνταν μέσα σε 3 ως 5 λεπτά θωρακικές συμπιέσεις (ΚΑΡΠΑ) και γινόταν χρήση απινιδωτή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο χέρια

Ο επικεφαλής του τμήματος αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κολωνίας και επιστημονικός σύμβουλος του I Save Lives, Μπέν Μπέτινγκερ,, τόνισε ότι όταν κανείς υφίσταται καρδιακή ανακοπή, ο εγκέφαλος σταματά να δέχεται αίμα. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν αμέσως θωρακικές, αλλιώς ο εγκέφαλος αρχίζει να νεκρώνεται μέσα σε τρία με πέντε λεπτά.

«Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι δύο χέρια για να σώσει μια ζωή. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι πιέσεις κατά 4 ως 6 εκατοστά σε ενήλικες, στο μέσο του στήθους, πολύ γρήγορα, χωρίς διακοπή μέχρι να φτάσει βοήθεια» τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments